Een andere kijk op financiële onafhankelijkheid

Ik voelde me weleens een buitenbeentje in de blogcommunity waar ik onderdeel van ben geworden. Ik schrijf een stuk minder over besparen en financieel onafhankelijk worden dan de meeste andere bloggers die ik volg. Voor mij zijn dat slechts middelen. Het doel is een leven met meer voldoening en gelukkig zijn.

En wat zie ik nu? De hardcore finance bloggers komen mijn kant op! De definitie van financiële onafhankelijkheid (FO) blijkt voor hen ook niet meer zo zwart-wit.

Blogcommunity

Als je wat langer blogt, dan word je vanzelf onderdeel van een clubje. Ik heb dat geloof ik weleens verteld. Je gaat elkaar volgen, reageert op posts, inspireert elkaar en soms gaat dat nog een stapje verder. Zo heb ik Mevrouw Money Wenkbrauw geïnterviewd voor mijn nieuwe serie Pioniers en heeft Sjoukje van Meer Geld Minder Stress me een tijdje terug aan een tekstopdracht geholpen.

Buitenbeentje

Veel van de blogs die ik volg gaan over FO worden, besparen en consuminderen. Ik voelde me weleens een buitenbeentje, omdat in mijn blog het personal finance gedeelte slechts een klein onderdeel is. Ik zie zuiniger leven en geld wegzetten als een manier om dingen mogelijk te maken, om de stap te zetten van werken voor geld naar een leven met meer geluk en voldoening. Met bovendien een duidelijke verbinding met duurzaamheid. Minder verspilling en verbruik van schaarse grondstoffen, zo veganistisch mogelijk eten en je bewust zijn van je ecologische voetafdruk. Een leven dat minder gericht is op materiële zaken en meer op betekenisgeving.

Zo snel mogelijk met pensioen?

In september 2016 schreef ik een blogpost waarin ik uitlegde hoe ik financiële onafhankelijkheid zie. De definitie die ik er toen aan gaf: de vrijheid om te doen wat je graag doet. Strikt genomen willen mensen die FO nastreven zo veel vermogen vergaren dat ze nooit meer hoeven te werken. Het sterk vervroegen van je pensioendatum dus. Ik koos er een jaar geleden bewust voor om dat niet te doen. Als ik mijn kantoorbaan had gehouden, had ik met 56 jaar met pensioen gekund (waarschijnlijk nog wel wat eerder). Maar dan zou ik dus de jaren tot mijn 56e mijn leven in de wachtkamer zetten. Tijd die nooit meer terugkomt.

Financiële onafhankelijkheid volgens Project Lonica

Definitie van FO

Feitelijk zijn bekende FO-bloggers (zoals Mister Money Mustache) helemaal niet met vroegpensioen. Ze verdienen bijna allemaal nog ergens geld mee. Maar niet meer met een baan die geen voldoening geeft. Ze verdienen geld met dingen die ze leuk vinden om te doen.

Ms Our Next Lifetime – een andere Amerikaanse blogger – schreef dat ze geen enkele reden zag om de definitie van financiële onafhankelijkheid zo beperkt te houden. Niet meer hoeven werken voor je geld betekent niet dat je op de bank gaat zitten. Daar worden mensen helemaal niet gelukkig van. Het betekent dat je niet meer werkt vanwege het geld, maar vanwege een andere motivatie. Omdat je het leuk vindt en het je voldoening geeft.

In haar blogpost geeft Ms ONL schematisch aan wat volgens haar het verschil is tussen wel FO en niet FO. Op basis daarvan maakte ik er eentje voor mijzelf.

Kijk nou: FO gaat niet alleen maar over geld

En wat las ik in recente blogposts van Amber Tree Leaves en Cheesy Finance? Twee collega-bloggers die ik graag lees? Ook zij hebben hun definitie inmiddels verruimd! Amber Tree Leaves schreef al eerder dat hij zich had gerealiseerd dat financieel onafhankelijk worden een middel is, maar geen doel op zich. Uiteindelijk gaat het erom dat je er gelukkiger van wordt. Hij ziet FO nu meer als een schaal, dan als een kwestie van simpelweg wel FO of niet FO.

En Mr Cheesy Finance gaat stoppen met zijn kantoorbaan die hem geen voldoening geeft! Mrs CF blijf werken in loondienst (want zij vindt haar baan wél leuk) en Mr CF gaat hosselen: onderzoeken of hij geld kan verdienen met de dingen die hij graag doet. Dat vertraagt hun pad naar FO een beetje, maar dat vinden ze dus helemaal niet erg. En dát lijkt dan ook weer op het verhaal van Mw Money Wenkbrauw: jezelf de ruimte geven om te onderzoeken hoe je geld kunt verdienen met wat je graag doet.

Route onderweg bijstellen

Ik vind het leuk om te zien hoe andere bloggers hun route onderweg bijstellen. En ze trappen dus mooi niet in de 1e deadly sin van Raj Raghunathan: meer prioriteit geven aan FO worden dan aan gelukkig zijn. Ik hoor er in mijn blogclubje weer helemaal bij. En het leuke is ook nog dat ik een aantal van hen binnenkort ga ontmoeten!

20 Comments

 1. Geldnerd 2 juni 2017 at 08:02

  Buitenbeentje? Integendeel, je loopt voorop! Jij hebt de invulling van jouw doel helder. Op de eerste FIRE meet-up hebben we hier een heel interessante discussie over gehad, ik zie bij veel bloggers een vervolgproces. Mooi om te zien.

  En ik begrijp dat jij er ook bij bent binnenkort? Leuk!!

  Reply
  1. Lonneke 2 juni 2017 at 15:03

   Haha, thanks! Ik had best bij die interessante discussie willen zijn… En ja, leuk om je te ontmoeten later deze maand!

   Reply
 2. Mr FOB 2 juni 2017 at 08:45

  Ik ben het helemaal met je definitie eens. Vrijheid om te doen en laten wat ik wil, daar gaat het me om. Het finance deel is een middel om er te komen dat ik ook nog eens leuk vind om uit te zoeken, te optimaliseren en te beschrijven. En ik heb ook niet de ambitie om stil te gaan zitten zodra ik FO ben.
  En voor mij heb je er al die tijd bij gehoord ?

  Reply
  1. Lonneke 2 juni 2017 at 15:05

   Fijn! En ja, ik denk ook dat sommige finance-bloggers (waaronder jij) het finance-deel zo leuk vinden, dat daar al een deel van hun geluk in schuilt 😉

   Reply
 3. in10jaarfo.nl 2 juni 2017 at 08:56

  hear, hear! Helemaal mee eens! Financieel onafhankelijk worden is voor ons ook een middel om onze idealen tot uitvoer te kunnen brengen.

  Reply
  1. Lonneke 2 juni 2017 at 15:07

   Mooi! Zolang we dat echte doel maar op het vizier houden. En ook genieten van de weg er naartoe!

   Reply
 4. Team CF 2 juni 2017 at 09:09

  Agh, wijsheid komt met de tijd 🙂 Het begon bij mij (Mrs CF is al een tijdje wat wijzer dan ik) als een full-speed race FO. Maar ik wel het gewoon niet halen op deze manier. Kost te veel energie en levert te weining levensplezier op. Zonde! Dan maar zo, hoop dat het gaat lukken al duurt het allemaal wat langer.
  Echter, FO voor mij blijft de een definitie van het dekken van de kosten door passief inkomen. Tot die tijd is het “part-time” FO. Dat hierbij levensgeluk een belangrijk onderdeel is in hoe je FO gaat bereieken vind ik een ander verhaal. Maar ik ben dan ook een techneut en hou van definities.

  Reply
  1. Lonneke 2 juni 2017 at 15:09

   Puur definitiegewijs heb je natuurlijk gelijk. Maar ik vond het zo mooi om te lezen dat jij gaat stoppen met je kantoorbaan!

   Reply
 5. Vlijtig Liesje 2 juni 2017 at 09:14

  Het is altijd belangrijk om niet het middel het doel te laten worden. Ik heb dat soms met mijn spaargeld. Dan vergeet ik dat het spaargeld er is om dingen te kunnen kopen in noodgevallen. En niet alleen maar om ‘te hebben’.

  Reply
  1. Lonneke 2 juni 2017 at 15:11

   Ja, raar fenomeen is dat hè? Ik kan soms ook genieten van mijn banksaldo. Terwijl het alleen maar een paar cijfertjes zijn.

   Reply
 6. Gerlinde 2 juni 2017 at 11:29

  Hoezo buitenbeentje? Omdat jij net als iedereen je eigen draai eraan geeft? 🙂
  Ik pik er maar net uit bij andere mensen wat ik zelf kan toepassen maar lees van alles. Ik kan de tips van een echtpaar zonder kinderen met allebei een fulltime baan niet 1 op 1 overnemen maar ik kan er wel inspiratie uithalen. Net als uit jouw verhalen. Jezelf de vrijheid geven is het aller belangrijkste, denk ik.

  Reply
  1. Lonneke 2 juni 2017 at 15:15

   Klopt hoor! Ik vind die diversiteit onder bloggers ook juist leuk. Ik geloof dat ik al een tijdje op zoek was naar een rode draad in mijn blog. Die heb ik inmiddels wel zo ongeveer gevonden: het minder belangrijk maken van werk en geld en het belangrijker maken van voldoening en geluk. En dan nog iets met het milieu en het klimaat en zo.

   Reply
 7. geld is tijd 2 juni 2017 at 13:48

  Mooi dat iedereen zijn eigen invulling heeft. Ik werk tegenwoordig 32 uur als loonslaaf, en een dag in de week als leraar. Ik doe dus al 20% van de normale werktijd dingen die ik heel graag doe, dus mijn doel is al voor 20% bereikt:-)

  Reply
  1. Lonneke 2 juni 2017 at 15:18

   Ja, dat dus. Kleine stapjes werken ook.

   Het doet me denken aan het verhaal van Rutger Bregman over bullshit jobs. Sommige mensen zeiden tegen hem dat ze een parttime bullshit job hadden. Ze verdienden geld met iets vrij onzinnigs, zodat ze in hun vrije tijd belangrijk vrijwilligerswerk konden doen 😉

   Reply
 8. Chris 2 juni 2017 at 18:19

  Leuk dat je ook komt! tot de 17e.

  Reply
  1. Lonneke 2 juni 2017 at 20:15

   Insgelijks!

   Reply
 9. Marjolein 2 juni 2017 at 18:32

  Mooi beschreven. Ik ben heel druk bezig met FO. Dmv afbetalen van mijn hypotheek zodat ik binnenkort minder in loondienst kan werken. Ik wil graag bij de dierenopvang werken maar moet dan echt klaar zijn met de hypotheek. Het betaalt namelijk minder dan mijn huidige werk, en dat is al minder dan modaal….

  Reply
  1. Lonneke 2 juni 2017 at 20:15

   Wat een mooi streven! Je kunt tegen die tijd zo meedoen aan mijn serie Pioniers!

   Reply
 10. LekkerLevenMetMinder 2 juni 2017 at 21:22

  Ik zie sparen, besparen en zuinig leven enzo echt vooral als middel om mijn doel te bereiken. Mijn doel is vrijheid, in de ruimste zin van het woord. En niet op iemand anders z’n tijd hoeven te werken (en dus financieel onafhankelijk zijn) maakt daar een belangrijk deel van uit 🙂

  Reply
 11. Helena 4 juni 2017 at 10:34

  Eigenlijk heeft FO niet zo veel met je geldstroom te maken, maar meer met je mindset . Het los l aten van het willen hebben, willen doen en moeten zorgt er al veel eerder voor dat je je vrij kunt voelen.

  Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *