Voedselafdruk en waterafdruk

Naast je ecologische voetafdruk, kun je ook je eigen voedselafdruk en waterafdruk uitrekenen. Hoeveel hectare landbouwgrond is er voor jouw eet- en drinkpatroon nodig en hoeveel water kost dat per dag?

Ik vulde hem in en de uitkomsten waren een aanmoediging om door te gaan met Project Vegan. Waar het overigens heel goed mee gaat. Veganistisch eten blijkt een eitje.

Een lapje rundvlees = een maand douchen

‘Een dag zonder rundvlees bespaart evenveel als een maand niet douchen.’ Deze stelling komt van Wakker Dier en werd onlangs gecheckt door de rubriek NRC Checkt. Conclusie: het is waar. Een lapje rundvlees van 100 gram kost 1.500 liter water. De gemiddelde Nederlander gebruikt per dag 50 liter water voor de douche. Maal 30 dagen is 1.500 liter dus.

3% zoet water op aarde

Bijna al dat water wordt gebruikt voor het voedsel dat koeien eten. Voor het overgrote deel bestaat het uit oppervlaktewater en regenwater. Geen drinkwater dus, dat wij onder de douche door het putje spoelen. Maar water is water. En water is schaars. Bijster schaars. Slechts 3% van al het water op aarde bestaat uit zoet water. Daarvan is maar een klein deel geschikt voor consumptie. Een deel zit vast in ijs (nog wel…) en een deel is te vervuild om te gebruiken.

Van 2,3 aardbollen naar 1,8 aardbollen

Acht maanden geleden berekende ik mijn ecologische voetafdruk. Er bleken 2,3 aardbollen nodig voor mijn levensstijl. Ik besloot toen een poging te wagen richting veganistisch eten. Ik heb hem nu nog eens ingevuld en… tadaaa! Ik heb een halve aardbol gewonnen! Nu zijn er nog maar 1,8 aardbollen nodig als iedereen zou leven zoals ik.

Best een treurig feestje eigenlijk. Want er zijn geen 1,8 aardbollen.

Voedselafdruk en waterafdruk

Er blijkt ook zoiets te bestaan voor het uitrekenen van je voedselafdruk en waterafdruk. Ik vond deze test op de website van het Voedingscentrum. En ja, ook voor water en landbouwgrond geldt: dierlijke producten kosten veel meer dan plantaardige producten. Mijn uitslag was dus best netjes. Er is voor mijn eet- en drinkgedrag 0,9 hectare landbouwgrond nodig (precies wat er voor elke wereldbewoner beschikbaar is) en mijn waterafdruk is 1305 liter per dag.

Minder bier

Er is volgens het Voedingscentrum 2740 liter water per persoon per dag beschikbaar. Ik zou dus bijna dat lapje rundvlees per dag extra mogen eten. Theoretisch dan hè. Ik moet er niet aan denken. Het Voedingscentrum geeft op basis van wat je invult ook nog tips om je verbruik te verlagen. De tip die ik kreeg: minder bier drinken.

Project Vegan: 80/20-regel

Project Vegan begon in augustus 2016. Het verliep niet als een spinnend machientje. Als je erop gaat letten, zijn er aardig wat bewerkte voedingsmiddelen waar nét een beetje dierlijk iets in zit. Gerehydrateerd scharrelei-eiwit bijvoorbeeld, in de Quorn stukjes. Ik zag ook nogal op tegen het cold turkey afkicken van mijn kaasverslaving. En zo haalde ik na een maand tobben de 80/20-regel van stal: 80% vegan, 20% de touwtjes een beetje laten vieren.

Ontspannen vegan

Die ontspannenheid bleek de sleutel. Inmiddels zijn de ontbijtjes, lunches en avondmaaltijden die ik klaarmaak vaak 100% vegan zonder dat ik er erg in heb. Het begon met experimenteren met pastagerechten en chili sin carne zonder kaas. Dat bleek prima te kunnen. Inmiddels vind ik het zelfs lekkerder met alleen maar groente. In de lunchsalades waar ik vaak gedachteloos kaas doorheen mikte, gaan nu vaker andere dingen. Peulvruchten, olijven en noten en zo. Zuivel en eieren heb ik nooit meer in huis. Behalve als ik ziek ben, dan wil ik yoghurt. En er gaat ook echt nog weleens een blokje kaas doorheen bij een biertje. Of een stuk appelgebak met slagroom op het terras.

Op deze manier is veganistisch eten een eitje. En toch weer een halve aardbol gewonnen. En maandenlang douchen.

8 Comments

 1. Mr FOB 21 april 2017 at 11:31

  Ik snap die koe-water redenering niet. Een koe plast en zweet al dat vocht toch ook weer uit en dan komt het alsnog in oppervlakte- en grondwater, toch?

  Reply
  1. Lonneke 21 april 2017 at 12:15

   Goed punt. Ik moet me er ook nog wat meer in verdiepen om het precies te volgen. Ik vermoed dat het op die manier vervuild weer terugkomt in het systeem. De urine van koeien bevat bijvoorbeeld veel ammoniak.

   Reply
   1. Team CF 4 mei 2017 at 10:04

    Dit is het totaal water verbruik (dus inclusief consumptie van koe, productie voer, etc.) voor het verkrijgen van een lapje biefstuk. Varieert natuurlijk waar op aarde de koe leeft en waar het voedsel verbouwd wordt.
    En ja, alles recycled zich uiteindelijk weer terug het water systeem in (met of zonder vervuiling).
    De docu Cowspiracy geeft een mooi onderbouwd ovezicht.

    Reply
 2. Goudsjeblommen & geboen 21 april 2017 at 14:33

  Ik denk dat er bedoeld word : Het water wat nodig is voor de teelt van veevoer.

  Reply
  1. Lonneke 21 april 2017 at 16:11

   Klopt. Alleen dan blijft het interessant om te weten hoe het met dat ‘gebruikte’ water zit. De hoeveelheid water in de atmosfeer verandert immers niet. Ik neem dus toch aan dat het met het vervuilen van het water te maken heeft. En met de ongelijke verdeling ervan.

   Reply
 3. Min of meer 21 april 2017 at 17:42

  Mooi stuk! Ja die ontspanning is echt cruciaal. Ik ben nu binnen een maand overgestapt vsn driekeerperweek vlees of vis naar helemaal vegetarisch en dan overdag veganistisch zoals je weet. Ongemerkt waren afgelopen week vijf van de zeven avondmaaltijden ook veganistisch.
  Dat ik zeg ‘het mag maar t moet niet’ maakt dat ik op de een of andere manier gemotiveerd blijf.

  Reply
 4. VeggieMo 21 april 2017 at 22:48

  Al dat regenwoud dat gekapt wordt voor gmo soja, plus dan nog de bestijdingsmiddelen (round up/glyfosaat) voor gmo soja en gmo mais. Het methaangas dat koeien uitstoten, de water- en luchtvervuiling, het risico op overdraagbare ziektes, het anti biotica gebruik in de bio industrie. De grootste problemen zitten bij de bio industrie.
  Ik eet vegan om redenen van dieren, milieu en gezondheid. Bij mij is het een proces waar ik al tien jaar in zit. Toen ik erachter kwam dat ik geen gluten kan eten en supergevoelig bleek voor elke besmetting, ben ik weer dierlijke producten gaan eten. Nu ben ik gelukkig niet meer zo gevoelig en ik eet weer vegan. Ik eet volgens de Starch Solution (Dr. McDougall, High Carb Low Fat Whole Food Vegan).Deze manier doe ik voor mijn gezondheid en het maakt het zo makkelijk voor mij. Goede kookboeken zijn ook een must en een aantal recepten die lekker en makkelijk te maken zijn. Ik gebruik geen kant en klaar producten omdat daar meestal ingredienten in zitten waar ik niet tegen kan. Soms vind ik dat best lastig aangezien ik weinig energie heb en te moe kan zijn om te koken.

  Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *