Een pot vol mooie takken

Mijn pot vol mooie momenten heeft een nieuwe bestemming gekregen. In 2016 verzamelde ik 365 briefjes in een glazen pot. Het was me zo goed bevallen, dat ik in 2017 opnieuw begon met het vullen van de pot. Totdat het zomaar niet meer wilde. Ik was niet meer nieuwsgierig naar wat er aan het eind van het jaar allemaal in de pot zou zitten, want dat had ik in 2016 al geleerd.

Ai ai, en ik had nog wel allerlei andere mensen aangestoken om ook een pot vol mooie momenten te maken. Hou vol! Het biedt veel inzicht in waar je nou eigenlijk gelukkig van wordt. En het is best plezierig om steeds op zoek te gaan naar het hoogtepunt van de dag.

Self-nudging

In 2016 werkte de pot vol mooie momenten bij mij als een trein. Ik vulde trouw 365 briefjes met hoogtepunten.  Het is een simpele en effectieve manier van self-nudging: met zachte dwang ga je telkens op zoek naar het meest positieve van die dag. Self-nudging was voor mij dan ook de eerste reden om met de pot te beginnen. De enige spelregel: wat ik opschreef mocht alleen maar positief zijn. En daar had ik aan het begin nog best een beetje moeite mee:

Na een energieslurpende kantoordag vol vergaderingen in donkere gebouwen met te weinig zuurstof, was het heerlijk om thuis te komen. Zo fijn om twee enthousiaste katten op me af te zien rennen als ik thuiskom.

Inzicht in gelukkige momenten

De tweede reden om een pot vol mooie momenten te vullen: ik was nieuwsgierig naar wat er na een jaar op al die briefjes zou staan. Wat zijn nou de kleine, dagelijkse dingen waar ik gelukkig van word? Aan het begin van 2017 ging ik er twee avonden voor zitten om alle briefjes terug te lezen. Er lag een jaar vol mooie momenten voor me op tafel. Ik was blij verrast hoeveel inzicht het me bood. Samengevat waren dit de dingen die het meest op de briefjes stonden:

 • Bijzondere gesprekken en ervaringen met andere mensen
 • Van alles met ‘buiten’: wandelen, fietsen en zwemmen
 • Getting things done: heel veel briefjes gingen over werk verzetten en dingen afvinken en zo
 • Nieuwe dingen uitproberen en uit mijn groef gaan
 • Van alles met dieren: mijn meisjes, de ezels in het ezelparadijs, werken in Artis
 • Het opbouwen van mijn tekstbedrijf en (leren) ondernemen
 • Flow: gewoon lekker bezig zijn, van bierbrouwen tot bloggen

Een pot vol mooie takken

In 2017 begon ik vrolijk opnieuw met een lege pot. Maar al snel kwam de klad erin. Ik vergat het dagenlang en begon het als een verplichting te zien. Ik was niet meer nieuwsgierig naar wat er aan het eind van het jaar op die briefjes zou staan, want dat had ik in 2016 al ontdekt. En self-nudging was ook niet meer zo nodig. Ik ben inmiddels al veel beter getraind in het aandacht geven aan positieve dingen.

En nu is het een pot vol mooie takken geworden. Er staat iets in dat groeit. De pot die me zoveel heeft geleerd, heeft een nieuwe functie gekregen. De volgende keer zet ik er misschien wel bloemen in. Ik hoef er maar naar te kijken en ik weet weer wat me gelukkig maakt.

2 Comments

 1. Irene 15 maart 2017 at 07:38

  Wat leuk dat de pot een nieuwe functie heeft gekregen. Ik denk dat dit ook een les is: het moeten van dingen maakt je niet gelukkiger!

  Reply
 2. Vlijtig Liesje 15 maart 2017 at 09:16

  Ik vind je pot met mooie takken erg mooi : )

  En ook een mooi symbool van persoonlijke ontwikkeling ten opzichte van het jaar er voor.

  Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *