Het ethische dilemma van beleggen

Onlangs heb ik al mijn aandelen in de beleggingsfondsen van Triodos verkocht. Het deed wel een beetje pijn, maar het verschil in rendement met indexbeleggen was gewoon té groot. Over het ethische dilemma van beleggen.

Klein potje voor later

Ik beleg. Daar ben ik een kleine anderhalf jaar geleden mee begonnen, toen ik me in de wereld van Mustachians, besparen en financiële onafhankelijkheid ging verdiepen. Het is simpelweg de meest effectieve manier om je geld op langere termijn te laten groeien. Sparen is op dit moment natuurlijk een drama en ook aflossen op de hypotheek levert minder op. Ik heb overigens niet zoveel geld in beleggingen zitten. Het is bedoeld als kleine aanvulling op mijn AOW en pensioen. Of als noodpotje, mocht ik nog eens berooid uit Spanje terug naar Nederland keren.

Hoge fondskosten

Ik begon netjes met verantwoorde fondsen bij de Triodosbank. Na een halfjaar had dit nog vrijwel niks opgeleverd. In juni 2016 schreef ik in Beleggen, mag dat? dat ik toch ook maar met indexbeleggen was begonnen. In september 2016 schreef ik nog een update: hoe gaat het met beleggen? Daar stelde ik vast dat de fondskosten van fondsbeleggen gewoon te hoog zijn. Het beetje rendement dat ik bij Triodos had, werd meteen weer opgeslokt.

12% verschil

Ik vind ethisch of duurzaam beleggen belangrijk. Maar sjees, ik ben geen heilige en het verschil in rendement tussen mijn beleggingen bij de Triodosbank en in indexfondsen was gewoon te groot. In 2016 was mijn rendement bij Triodos om precies te zijn 0%. Op indexfondsen haalde ik in 2016 ruim 12%. Zo’n verschil gaat gewoon niet. En dus heb ik inmiddels al mijn aandelen Triodos verkocht en ligt de opheffingsbrief voor mijn beleggingsrekening klaar.

Zijn indexfondsen ethisch?

Het knaagt nog steeds een beetje, omdat het veel lastiger is om je geld op een verantwoorde manier in indexfondsen weg te zetten. Er zijn gewoon geen echte internationale criteria voor het label ‘duurzaam’ of ‘ethisch’. Ik heb een fors deel van mijn beleggingen in ‘sustainable etf’s’ zitten, maar of dat geld daadwerkelijk goed besteed wordt? En om een beetje te kunnen spreiden, heb ik ook nog wat geld in andere fondsen zitten. Er zijn trouwens mensen die zeggen dat indexbeleggen sowieso niet ethisch is, omdat je ergens op meelift en duurzame beleggingsfondsen een dialoog aan kunnen gaan met bedrijven.

Geweten sussen

Ik sus mijn geweten maar een beetje door mijn beleggingsgedrag op andere manieren te compenseren: ik eet ergens tussen vegetarisch en veganistisch, ik reis met de trein en op de fiets en ook op andere terreinen probeer ik dier- en milieuvriendelijke keuzes te maken. Tips om toch zo duurzaam mogelijk te beleggen zijn welkom!

 

23 Comments

 1. Team CF 7 maart 2017 at 08:43

  Net als jij hebben we bewust besloten om geen duurzame beleggingen te nemen, maar meer op persoonlijk niveau een verschil te maken. We leven zuinig, gebruiken weinig energie (en die we gebruiken is groen / van onze eigen zonnepanelen), we gebruiken de auto zo weinig mogelijk (en het is nog een hybride ook) en gebruiken de fiets zo veel mogelijk. We eten 99% veganistich, wat ongeveer het grootste verschil maakt voor onze planeet van alles wat we kunnen doen.
  Dus we voelen ons iets minder schuldig dat we aandelen hebben zoals Shell 🙂 En als de rest van de wereld ook een keer mee gaat doen, gaan we vanzelf Shell wel verkopen, want dan zouden ze ook geen winst maken. Zo simple is het!

  Reply
  1. Lonneke 7 maart 2017 at 08:59

   99% veganistisch? Complimenten! Ik blijf nog steeds ergens bij 90% steken 😉
   Ik loop regelmatig tegen dit dilemma aan, omdat het vrijwel onmogelijk is om het helemaal goed te doen. Zo heb ik tot dit jaar pensioen opgebouwd bij het ABP. Die investeren ook doodleuk in de tabaksindustrie en fossiele energie en zo. Ik probeer wel steeds om me heen te blijven kijken of ik ergens nog een stapje in de goede richting kan doen. En het is constant wegen: wat heb ik er voor over en wat levert het voor de aarde op? Dan maak je met veganistisch eten inderdaad een reuzensprong!

   Reply
   1. Mr FOB 7 maart 2017 at 12:10

    Wij zitten op dezelfde lijn als Team CF, behalve voor het veganistische stuk. Veel fietsen, groene energie, hergebruik “afval”. Blijft lastig dilemma met beleggingen ja..

    Reply
 2. Merel 7 maart 2017 at 09:02

  Ik vind het een belangrijk onderwerp dat te weinig aandacht krijgt onder bloggers (of ik lees de verkeerde blogs; zou ook kunnen natuurlijk). Laat ik voorop stellen dat ik bijzonder weinig kennis heb van beleggen. Maar mijn eenvoudige gezonde boerenverstand zegt mij dat een belangrijke reden voor de waardestijging van aandelen/fondsen/whatever toch vaak besparingen zijn die gevonden worden in het ontslaan van grote groepen medewerkers. Oftewel, de Shell’s en ING’s van deze wereld willen hun aandeelhouders te vriend houden, gooien er nog maar eens een reorganisatie tegenaan, de waarde stijgt en de beleggers zijn blij. Maar die beleggers vergeten in al hun enthousiasme dat die waardestijging er ook voor heeft gezorgd dat ze misschien zelf wel op de schopstoel zitten. Of zie ik het helemaal fout? Ik hoor het graag hoor, want ik verbaas me er eerlijk gezegd regelmatig over als er weer een lyrisch stukje voorbij komt over beleggen.

  Ons geld staat te verpieteren op een spaarrekening. We zijn in between huizen en aangezien we fors afgelost hebben afgelopen jaar is het best veel geld dat staat te verpieteren. Volgend jaar steken we het weer in een huisje en we zijn alvast bezig met nog een stukje grond waar het nieuwe spaargeld in gestopt kan worden. We hopen dat we eigenhandig een tweede huisje kunnen bouwen dat we tzt kunnen verhuren of verkopen. Dat is onze aanpak. Misschien kun je dan niet makkelijk bij je geld, maar ik kan ook geen reden bedenken waarom we dat zouden willen.

  Reply
  1. Lonneke 7 maart 2017 at 09:12

   Mooie aanpak! Supergaaf als je zelf een huisje kunt bouwen op een eigen stukje grond. Dat is mijn Spanjedroom en zo woon je dus ook hypotheekvrij.

   Ik constateerde hetzelfde als jij. Er wordt veel geschreven over beleggen, maar weinig over de ethische dilemma’s daarbij. En die vind ik best lastig. Het is inderdaad rot dat spaargeld op dit moment inderdaad niets anders doet dan verpieteren. Met sparen verlies je op dit moment simpelweg geld.

   Overigens staat er van mij ook meer geld te slapen op een spaarrekening dan dat er in beleggingen zit. Ik kan het voorlopig niet voor aflossingen gebruiken, omdat ik een financieel onzekere toekomst tegemoet ga en een buffer voor mij dus heel belangrijk is geworden.

   Reply
 3. Petra 7 maart 2017 at 13:02

  Ik heb beleggingen via de ASN-bank. In 2016 (en trouwens ook in eerdere jaren) een prima rendement op het aandelenfonds. Hetzelfde geldt voor het Brand New Day Duurzaam Wereld Indexfonds waar ik ook in beleg, en de Think Sustainable World UCITS ETF waar ik óók in beleg. Daarnaast heb ik nog 4 x 1000 euro ingelegd in vier verschillende windenergie-organisaties, drie verenigingen van enthousiaste leken en een commerciëlere partij.

  Reply
  1. Lonneke 7 maart 2017 at 15:56

   Het grootste deel van mijn beleggingen zit inderdaad in Sustainable World etf’s van Think. Ga die van BND even opzoeken, maar volgens mij biedt mijn bank verder geen duurzame etf’s aan. Bij ASN zit je weer met die fondskosten, toch? Kan ik wel even naar kijken, daar heb ik toch al een bankrekening. En ja, ik sta op de wachtlijst voor een stukje windmolen 🙂

   Reply
 4. kniepertie 7 maart 2017 at 13:07

  ik loop ook zo te dubben, vind het alleen niet echt een onderwerp voor een ‘consuminder’blog, ook al omdat het geen spaargeld is maar een erfenis ( best een grote erfenis, zelfs) waarvan we een deel belegd hebben. (dat voelt toch anders)
  Een deel is via asn belegd, een deel via triodos en ook bij robeco staat een deel geparkeerd. Het vreemde is nu, dat alleen triodos niet rendeert, de ‘groene’ beleggingen via de asn-fondsen doen het ‘iets’ beter met zo’n 2%
  En toch voelt het deel bij Robeco, ondanks het betere rendement niet echt goed, net als de beleggingen van het pensioenfonds ( o.a. in Monsanto wtf?)

  Reply
  1. Lonneke 7 maart 2017 at 15:58

   Ja, ik heb ook zo’n pensioenfonds, grrr… Ik vond het inderdaad ook heel gek dat Triodos het zo slecht deed, terwijl overal de beurzen de lucht in schoten aan het eind van vorig jaar. Ik wil best iets inleveren, maar 0% rendement is iets teveel inleveren…

   Reply
 5. Hanna 7 maart 2017 at 13:30

  Voor mij speelt dit niet zoveel, ik heb geen geld (over) om te beleggen. Ik heb toevallig 1 aandeel van Shell, juist voor de vergroening van de wereld!
  Anyway, goed nieuws, je kunt ook meedoen met bestaande aandelen!

  https://follow-this.org/

  Groeten van Hanna

  Reply
  1. Lonneke 7 maart 2017 at 16:00

   O, dat is interessant! Misschien ook iets voor Cheesy Finance 🙂

   Reply
   1. Team CF 7 maart 2017 at 19:33

    Mijn moeder kwam er ook al mee! Gezegt dat ze er te veel voor betaald had 😉 Ze zou overigens wel dividend moeten krijgen, toch eens vragen!
    Ben er nog steeds van overtuigd dat we zelf meer impact hebben met onze directe beslissingen. Onze portomonee bepaald hoe bedrijven het doen en waarin ze investeren. Dus als wij met zijn alle groen willen, dan volgt het bedrijfsleven vanzelf (er is dan tenslotte een markt voor). Heeft veel meer impact dan aandelen wel of net kopen (op de schaal van de private belegger dan wel te verstaan).

    Reply
 6. Anne Hofstede 7 maart 2017 at 13:35

  Even een andere vraag: vanaf wat voor bedrag wordt beleggen de moeite? Vijfduizend euro? Tienduizend? Meer? Ik twijfel of ik moet overstappen van sparen naar beleggen. Maar als je het nou hebt over ethiek: het hele idee dat je – doordat je al geld hebt – vanzelf meer geld krijgt (het renteprincipe) heeft iets onrechtvaardigs. Iets waardoor de rijken rijker worden en de armen niet. Dus ik zit er zelf niet zo mee dat ik geen geld krijg over mijn spaargeld.

  Reply
  1. Lonneke 7 maart 2017 at 16:05

   Wat je eerste vraag betreft: je hoeft echt geen duizenden euro’s te hebben. Ik deed dus aan maandbeleggen bij de Triodosbank en dat kan vanaf 25 euro per maand. Maar goed, Triodos deed het dus heel slecht. Maar beleggen kan echt al vanaf kleine bedragen. En moeite kost het ook nauwelijks als je niet actief belegt.

   En ja, dat is ook idioot. Hoe meer geld je hebt, hoe makkelijker je daar nog meer geld van kunt maken. Ik praat het voor mezelf zo goed: als ik genoeg geld heb, kan ik de rest van mijn leven als vrijwilliger gaan werken 🙂

   Reply
 7. merijn 7 maart 2017 at 14:45

  Misschien is beleggen in een indexfonds van Actiam, dat zich beroept op een verantwoord beleggingsbeleid, een goed compromis. Zelf heb ik daar naar gekeken maar de stap (nog) niet gezet, mijn geld staat dus nog altijd te verschrompelen op een spaarrekening. Verder ben ik verre van veganistisch maar leef ik wel vrij sober, ben zuinig, gebruik weinig energie, gooi nooit voedsel weg, loop en fiets veel, etc.

  Reply
  1. Lonneke 7 maart 2017 at 16:06

   Actiam kende ik nog niet, dankjewel! Ga ik me ook even in verdiepen.

   Reply
 8. Sjoukje - meergeldminderstress 7 maart 2017 at 15:21

  Ik had jarenlang enorm veel succes met mijn beleggingen bij ASN, dus dat was nooit zo’n dilemma voor mij. Tot dit jaar… Nu hink ik op dezelfde gedachten als jij. Ik heb nog niet besloten.

  Reply
  1. Lonneke 7 maart 2017 at 16:08

   Ah, ASN gaat dus ook niet lekker? De beurzen zijn sinds het najaar van vorig jaar crescendo gegaan, dus als ASN het juist in deze periode slecht heeft gedaan is dat wel gek.

   Reply
 9. hypotheekweg 7 maart 2017 at 15:59

  Ik denk dat iedereen daar zijn/haar eigen weg in moet vinden. Waar leg je de grens? Bij ons is dat vooral dat we dus niet in de tabaksindustrie beleggen en ook niet de wapindustrie bijvoorbeeld.
  Maar zo’n strikt dieet als hierboven hanteren wij dan weer niet. En de zonnepanelen moeten ook nog worden aangeschaft..

  Reply
  1. Lonneke 7 maart 2017 at 16:11

   Ja, dat klopt, het is steeds kiezen, maar stap 1 is dat je er bewust over nadenkt en dan je afgewogen keuzes maakt. Ik heb dus tot dit jaar zo’n pensioenfonds dat in de tabaksindustrie en milieuvervuilende bedrijven belegt. Verplicht.

   Reply
 10. Rose 7 maart 2017 at 22:47

  Wat een mooi en interessant onderwerp. Ik wil ook ooit beleggen in de toekomst maar was nog niet zo ver dat dit me ook raakt, het duurzaam beleggen. En mooi te lezen dat sommigen al niet in de wapenhandel e.d. gaan zitten.
  Wij maken ook stappen in duurzaamheid maar niet voor de 100%. Maar elke stap is meegenomen en als ik terugkijk waar wij vandaan komen dan hebben we al veel grote stappen gemaakt. Dus in de toekomst zullen we dat ook doen met beleggen, maar het alternatief om geld te maken ook is om in vastgoed te gaan zitten vind ik ook mooi.

  Reply
  1. Lonneke 8 maart 2017 at 08:06

   Ja, het loont sowieso de moeite om te kijken naar duurzame beleggingsmogelijkheden! Vervolgens kun je dan zelf je ‘meetlat’ bepalen.

   Reply
 11. Marlies 11 februari 2019 at 23:28

  He he, dit is de eerste blog en discussie die ik tegenkom over of indexbeleggen ethisch verantwoord is en of daar nog verschillen in zijn. Fijn! Daar kom ik (ietsje) verder mee.

  Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *