Uitslag enquête: wat verdienden tekstschrijvers in 2016?

We willen het wel graag van elkaar weten, maar niet graag met elkaar delen: uurtarieven en omzetten. Gelukkig waren 100 collega-tekstschrijvers bereid om anoniem een aantal vragen te beantwoorden. Dit zijn de resultaten: wat verdienden tekstschrijvers in 2016?

Uurtarief: 54 euro

Een snelle samenvatting. De gemiddelde tekstschrijver verdiende in 2016 zo’n 54 euro per uur* en werkte parttime. De ouwe rotten hebben het beter voor elkaar dan de nieuwelingen: bijna 60% van de tekstschrijvers die meer dan 10 jaar in het vak zitten, komt boven de 65 euro per uur uit. Van de mensen die in 2016 gestart zijn, zit iedereen daar onder. De jaaromzet van de gemiddelde tekstschrijver is niet zo hoog. De helft van alle respondenten zette in 2016 minder dan 20.000 euro om. Eveneens de helft werkt minder dan 24 uur per week. En ja, er zit een correlatie tussen die twee.

* Dit is een schatting en de uitkomst van alle uurtarieven bij elkaar opgeteld, waarbij de extremen (minder dan 15 euro per uur en meer dan 95 euro per uur) zijn weggelaten.

100% tekstschrijver?

Van de ondervraagden geeft 53% aan dat ze hun geld volledig verdienen met het schrijven van teksten. 18% combineerde het met andere activiteiten, zoals communicatieadvies en het geven van trainingen. Eveneens 18% had er een baan in loondienst naast. De helft van hen is in 2016 begonnen. Het is blijkbaar nog steeds een logische manier van starten.

Variatie in manieren van betalen

Met 93% is betalen per uur de grote favoriet. Vaste tarieven en wisselende tarieven komen ongeveer even vaak voor. We maken grotendeels gebruik van hybride methodes en combineren betalingen per uur met pakketprijzen, abonnementen en betalingen per woord. Het merendeel van de 9 respondenten die ‘anders’ koos, geeft eveneens aan dat ze zich ‘op verschillende manieren’ laten betalen. Slechts 17% wordt (weleens) uitbetaald per woord.

Ruim een kwart: 65-80 euro per uur

En wat was dan dat uurtarief? Van alle tekstschrijvers zit 68% ergens in de grote range van 35 tot 80 euro per uur. Ruim een kwart van alle respondenten rapporteert een tarief van 65 tot 80 euro. Wat opvalt: tekstschrijvers die langer in het vak zitten verdienen duidelijk meer dan starters. Een andere correlatie: mensen die meer uren per week werken hebben over het algemeen ook een hoger uurtarief. (In dit artikel op LinkedIn zoom ik wat verder in op het uurtarief van tekstschrijvers.) En daaruit volgt een ander logisch verband: hoger uurtarief → meer uren per week → hogere omzet. Bij de uitersten gaat het om kleine getallen: 2% geeft aan gemiddeld minder dan 15 euro per uur te vragen en 4% heeft een tarief van meer dan 95 euro per uur.

Geen grootverdieners

En dan de omzet. Tekstschrijvers zijn geen grootverdieners. Bijna 3 op de 10 ondervraagden heeft de 10.000 euro in 2016 niet gehaald. De helft blijft onder de 20.000 euro. Nu zijn de kosten van tekstschrijvers laag vergeleken met andere ondernemers, dus wellicht is het verschil tussen omzet en winst in veel gevallen niet zo groot. Een andere relativering zit in het aantal gewerkte uren per week. Er bevinden zich onder tekstschrijvers veel parttimers. Van de tekstschrijvers met een jaaromzet onder de 10.000 euro werkt bijna 70% minder dan 16 uur per week. De helft van de mensen met een omzet lager dan 10.000 euro had er een baan in loondienst naast. Van alle ondervraagden heeft 16% een omzet van 60.000 euro of meer en 6% zegt boven de ton te zitten.

Omzet komt grotendeels uit tekstopdrachten

Bijna de helft van de ondervraagden combineert tekstschrijven met andere activiteiten. Veruit het grootste deel van de omzet wordt desondanks verdiend met tekstopdrachten. Bijna driekwart geeft aan dat dit voor 75 tot 100% van hun omzet geldt.

Conclusie

Wat zegt dit onderzoek nu? Allereerst is het slechts een indicatie van de verdiensten van tekstschrijvers in 2016. Het onderzoek is wellicht niet representatief. Zo bestond de grootste groep respondenten (36%) uit mensen die al meer dan 10 jaar in het vak zitten. Het zegt in ieder geval dat het prima mogelijk is om tegen een redelijk uurtarief als tekstschrijver je geld te verdienen. Zeker als je dat met toewijding doet: voor langere tijd en voor een substantieel aantal uren per week.

Credits

Dank aan alle collega-tekstschrijvers die de moeite namen om de enquête in te vullen! Speciale dank aan Chris Rommers van Woordkunstenaars en de beroepsvereniging voor tekstschrijvers Tekstnet (ja, ik ga lid worden!) voor hun hulp bij het vinden van voldoende respondenten. Het onderzoek is hier te bekijken. De vergelijkingen die ik heb gemaakt tussen de antwoorden op verschillende vragen zijn daar overigens niet te zien. 

5 Comments

 1. janneke budding 24 februari 2017 at 09:05

  De conclusie ‘prima je geld te verdienen tegen een redelijk tarief’ gaat mij wel erg kort door de bocht, gezien de onderzoeksuitkomsten.

  Reply
  1. Lonneke 24 februari 2017 at 09:35

   Hoi Janneke, ik baseer die conclusie op het feit dat er een duidelijke, positieve correlatie zit tussen het aantal werkuren per week en het aantal jaren actief enerzijds en de hoogte van het uurloon en de jaaromzet anderzijds. Maar met 100 respondenten moet je natuurlijk voorzichtig zijn met conclusies trekken.

   Reply
 2. Ingeborg - LetterTyp 25 februari 2017 at 12:01

  Dank Lonneke, voor je inspanning. Ik heb als (in 2016) startende tekstschrijver de vragen ingevuld en kan mezelf nu toch ergens plaatsen in het veld. Fijn om te zien dat er nog substantiële groei mogelijk is 😉

  Reply
  1. Lonneke 25 februari 2017 at 12:34

   Graag gedaan! En dank voor het invullen! Vind het leuk dat er in totaal ook 15 starters hebben meegedaan (waaronder jij en ik).

   Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *