Tiny House Farm Oosterwold

oosterwoldTe koop: een kavel van 645 m2 waar je een tiny house van 48 m2 op mag bouwen. Vraagprijs: 69.500 euro. In de Randstad. Mijn fantasie sloeg even op hol…

Sorry, geen cliffhanger: de balans slaat (ruimschoots) door naar Asturias. Maar toch is Oosterwold – en de Tiny House Farm in Oosterwold – een ontzettend gaaf project!

Oosterwold: organische ontwikkeling

Oosterwold is een agrarisch gebied van 4.300 hectare ten oosten van Almere. In het gebied mogen de komende jaren maximaal 15.000 woningen worden gebouwd. Dat is zo’n 2.850 m2 per woning! Er is geen plan, het gebied wordt organisch ontwikkeld. Iedereen die er iets wil, kan zich melden. De rol van de overheid is zeer beperkt. Toekomstige bewoners regelen alles zelf en met elkaar: wegen, riolering, nutsvoorzieningen… Er zijn slechts een aantal spelregels. Zo mag je maximaal 20% van je kavel bebouwen en moet je minstens 50% van je kavel gebruiken voor stadslandbouw: een moestuin, een boomgaard of graasruimte voor dieren.

Tiny House Farm Oosterwold

In Oosterwold is een plek gecreëerd voor 31 tiny houses. Midden op de Tiny House Farm komt een ontmoetingsruimte met een wasserette, een mediatheek, een kleine gym en een leestafel. De bewoners van de 31 kavels zijn gezamenlijk eigenaar. Deze gezamenlijkheid betekent ook dat de aanleg van nutsvoorzieningen en allerlei geregel daaromheen collectief georganiseerd wordt en al bij de aankoopprijs van de kavel is inbegrepen. Een huis is dat niet. Je mag helemaal zelf weten wat je er bouwt, zolang het maar niet groter is dan voorgeschreven (dat verschilt per kavel). Er is er nog eentje te koop. Een kavel van 645 m2 voor 69.500 euro, waar je een huis van 48 m2 op mag bouwen. Eigenlijk een spotprijs voor zoveel grond in de Randstad.

Asturias, of toch maar Almere?

En toen ging ik toch wel even nadenken. Een zelf te bouwen huisje op een lapje grond, met een moestuin en ruimte voor wat dieren. En dan nog iets gezamenlijks met allemaal like-minded people. Klinkt voor Nederlandse begrippen wel zo’n beetje als het hoogst haalbare, voor iemand die het duurzame buitenleven voor de kleine portemonnee zoekt.

Ik stelde me mezelf voor, daar in de drooggelegde polder naast Almere. Ik zag mezelf zitten voor mijn huisje in de zon, een beetje onkruid wieden in de tuin, aan een tiny tafeltje aan tekstopdrachten werken, de hond uitlaten in het Kathedralenbos, een praatje maken met de buurvrouw in de wasserette…

Op vakantie naar Almere

… en verder? De dichtstbijzijnde bushalte ligt op 1 km lopen. Het kost ongeveer 1,5 uur om met het OV Amsterdam te bereiken. Ik zou sowieso wel een auto moeten kopen, maar daarmee krijg ik mijn sociaal leven in Amsterdam niet terug. Een vakantiehuisje? Wie wil er nou op vakantie naar Almere? En mijn vrienden komen vast wel een keertje kijken, maar daarna verwachten ze dat ik weer gewoon naar Amsterdam, Hilversum of Utrecht afreis.

Met een kantoorbaan in de file?

Het is sowieso maar de vraag of ik hypotheekvrij zou kunnen wonen in Almere. Misschien red ik het nét, maar dan zou ik geen enkele financiële buffer meer overhouden. Als het even tegenzit met mijn inkomsten als tekstschrijver, eindig ik straks nog met een kantoorbaan in Hilversum of Amersfoort en sta ik elke ochtend gezellig in de file.

Zou dat even een ironisch einde van Project Lonica zijn… Van wonen in Amsterdam en op de fiets naar kantoor, naar wonen in Almere en met de auto naar kantoor…

Toch maar Asturias

In Asturias koop ik voor minder geld veel meer grond. Met uitzicht. En een vakantiehuisje. Mijn sociaal leven in Amsterdam raak ik kwijt en mijn vrienden lopen de deur in Asturias net zo min plat als in Almere. Maar áls ik naar Amsterdam kom of zij naar Asturias, dan maken we echt tijd voor elkaar. Zeg nou zelf: het is toch veel leuker om mij te komen opzoeken in Asturias dan in Almere?

Enclave van verantwoorde mensen

En weet je wat ik in Almere nog het meest zou missen? Het avontuur! Hoe mooi ik die organische planontwikkeling ook vind, het klinkt nog steeds Hollandsch aangeharkt. Die kavel is natuurlijk vrij snel ‘af’. En hoe eenkennig is het, om met allemaal hoogopgeleide, verantwoorde, duurzame, linkse mensen op een kluitje te gaan wonen? Het wordt natuurlijk een enclave van jonge, hippe, creatieve zzp’ers daar…

Pionieren in een ruig landschap

Nee, doe mij dan maar een mix van Spaanse boeren, Madrilenen met een buitenhuisje, internationale vrijwilligers en een paar andere Noord-Europese immigranten. Een ruig en uitgestrekt landschap, een andere taal en cultuur, en pionieren op een plek waar je altijd wel weer nieuwe plannen bedenkt en nooit klaar bent.

En toch is Oosterwold een mooi project!

7 Comments

 1. Gerlinde 3 december 2016 at 11:07

  De eerste tijd krijg je vast veel aanloop. Maar uiteindelijk blijft er maar een handjevol mensen over dat jou opzoekt, en andersom. En dat is prima, betekent dat je elders je leven aan het opbouwen bent 🙂

  Reply
 2. Mr FOB 3 december 2016 at 12:27

  Ik zie mezelf nog wel een keer een lap(je) grond kopen en er zelf een houten huis op bouwen voor mijn vrouw en mezelf. Heb het er vaak met een vriend over, die ziet dat ook wel zitten. Maar liever niet in zo’n project inderdaad, iets te eenkennig publiek.

  Reply
 3. Team CF 4 december 2016 at 11:08

  Wow, die prijzen zijn voor Nederland idd echt heel schappelijk. Misschien nog wel een idee voor als we toch echt FO zijn. Goedkoop wonen binnen Nederland moet dan zowaar nog mogelijk zijn.
  Dank voor de post, leuk om eens te gaan rekenen.

  Reply
 4. Annamarie 4 december 2016 at 20:04

  En volgens mij gaan de vliegtuigen naar Lelystad precies boven het Oosterwold keren.

  Groetjes Anna

  Reply
 5. Helena 4 december 2016 at 22:18

  Leest leuk het Almere project. Al is de kavel wel erg klein voor een aantal dieren als je deze ook zelf van voedsel wil voorzien.

  Reply
 6. Anoniem 5 december 2016 at 19:46

  Wij gaan er wel voor en ik heb er super veel zin in. We zijn inmiddels zover dat we er hypotheekvrij kunnen wonen in een knus huisje. We zien het als tussenstap. Nog even doorwerken. Zo lang de contracten voortduren sparen we lekker snel en als we in inkomen achteruit gaan is er geen man overboord. Daarna de stap naar het buitenland maken. Ons huisje in de THF verhuren we dan zodat we het eerste deel van ons inkomen al geregeld is. Of we worden zo blij daar, dat de buitenlandplannen uitgesteld worden. We zien wel.

  Reply
  1. Lonneke 5 december 2016 at 20:27

   Ha, wat leuk dat hier een toekomstige bewoner reageert! Zoals gezegd: ik vind de THF en Oosterwold een mooi plan, alleen is het alternatief voor mij niet goed genoeg. Wens jullie alvast veel woonplezier en ben erg nieuwsgierig hoe het straks is om daar te wonen!

   Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *