Online geld verdienen

infonu.nlPer 1 augustus 2017 is het gedaan met mijn riante loondienst positie. Dan komt er niet meer ‘vanzelf’ een vast bedrag per maand binnen. Stel nou dat ik daar in dat huisje op het Spaanse platteland een tijdje zonder schrijfopdrachten en vakantiegasten zit, zijn er dan manieren om online toch een minimum inkomen bij elkaar te scharrelen?

Wat als…

De bedoeling is dat ik kan leven van mijn werk als tekstschrijver en van de inkomsten uit een vakantiehuisje. Gecombineerd met een laag uitgavenpatroon en een buffer om uit de opstartfase te komen, hoop ik een aardige kans van slagen te hebben. Maar wat nou als ik een tijdje weinig of geen werk als tekstschrijver heb? Of als dat vakantiehuisje even minder goed loopt?

Online inkomen aanvullen

Ik heb me weleens verdiept in de online mogelijkheden om mijn inkomen (tijdelijk) aan te vullen. Dingen waar ik mijn tijd aan kan besteden zolang ik niets beters te doen heb, en waar ik meteen weer mee kan stoppen als het niet meer nodig is. Ik heb tot nu toe drie dingen gevonden.

1) Het transcriberen van teksten

Watte? Transcriberen betekent dat je geluidsopnamen omzet in tekst. Bijvoorbeeld een interview, een lezing of een vergadering. Al een tijdje terug solliciteerde ik bij een bureau dat als intermediair fungeert tussen opdrachtgevers en transcribenten. Ik werd aangenomen, maar ik heb er nog geen werk van gemaakt. In principe kan ik nu bij hen inloggen en daar zelf opdrachten (voor zover aanwezig) uitkiezen. Afhankelijk van hoe snel en accuraat je werkt, worden de verdiensten op 6 tot 10 euro bruto per uur geschat. Niet veel, maar het voordeel is dat je het werk kunt doen wanneer het jou uitkomt. En tja, als er persé brood op de plank moet, wie weet…

2) Online Nederlandse les geven

Met dank aan een tip die Lykke gaf op mijn blogpost over Spaans leren, heb ik italki ontdekt. Weer zo’n wonderschone mogelijkheid die het wereldwijde web biedt: een platform voor taalstudenten en moedertaalsprekers die hen daarbij willen helpen. Je kunt zelf je leermeester (m/v) uitzoeken op twee niveaus: taaldocent en hulpleerkracht. De eerste groep is gediplomeerd in lesgeven, de tweede groep bestaat uit mensen met wie je kunt converseren in hun moedertaal.

Maar die leermeester (in mijn geval hulpleerkracht) kun je dus ook zelf worden! Je maakt een profiel aan, spreekt een videoboodschap in over wat je te bieden hebt, bepaalt je uurtarief, geeft je beschikbaarheid aan en mensen kunnen jou boeken voor een uurtje conversatie Nederlands via Skype. En dan maakt het dus niks uit dat jij in een hutje in Asturias woont en jouw leerling in China. Zolang je maar allebei over wifi, een headset en een laptop beschikt en allebei tegelijk wakker bent. En zo kun je dus geld verdienen met online les geven.

3) Artikelen schrijven voor infonu.nl

En die laatste link is een bruggetje naar de enige manier van online geld verdienen waar ik al een beetje mee aan het experimenteren ben geslagen. Ik scheef een tijdje terug al eens een artikel over italki op infonu.nl (de link hierboven verwijst naar dat artikel). Infonu.nl is een platform waarop iedereen die dat wil informatieve artikelen kan schrijven. Over alles (je kunt het zo gek niet bedenken). De mensen die deze artikelen schrijven heten infoteurs. Het verdienmodel zit hem in de advertenties die bij deze artikelen worden getoond. Een paar maanden geleden ben ik dus ook infoteur geworden (en dat vind ik een jeukwoord).

Infonu.nl: interessant of niet?

Ik ben er nog steeds niet uit of ik serieus werk wil gaan maken van infonu.nl. Het is namelijk heel veel werk voor heel weinig geld. Ik heb nu zo’n 40 artikelen online staan en die artikelen hebben tot nu toe gemiddeld 17 cent per artikel per maand opgebracht. Met die 40 artikelen verdien ik dus zo’n 6,80 euro per maand (gemiddeld, want de inkomsten fluctueren fors). Peanuts dus.

Passief inkomen

Waarom doe ik het dan? Allereerst: ik schrijf nou eenmaal graag. Er zijn zat onderwerpen waar ik best meer van wil weten of waar ik al aardig wat van weet en waarom zou ik er dan niet meteen een artikel over schrijven? De andere reden: als ik een maand niets schrijf, verdien ik die 6,80 euro ook. Het schrijven van artikelen voor infonu.nl creëert dus een (zeer bescheiden) passief inkomen. Daarnaast: ik kan het altijd doen, op elk willekeurig tijdstip van de dag. Ik kan het doen als ik even geen werk heb en er subiet weer mee stoppen zodra ik betere dingen te doen heb.

Waarom zou ik ermee doorgaan?

Stel nou hè, stel nou dat ik er een flinke periode consequent tijd in zou steken… wat levert het me dan op? Stel nou dat ik een artikel per twee dagen zou schrijven, dus 15 artikelen per maand. Als dan uitga van die 17 cent per artikel en de 40 artikelen die ik al heb, dan zou dat me dit kunnen opleveren:

 • Na 1 maand: 9,35 euro per maand
 • Na 3 maanden: 14,45 euro per maand
 • Na een halfjaar: 22,10 euro per maand
 • Na een jaar: 37,40 euro per maand

Dat geld blijft vervolgens maand in maand uit binnenkomen, ook als ik geen enkel artikel meer schrijf. En als ik wel blijf schrijven, wordt het per maand steeds een beetje meer. Die 37,40 per maand lijkt niks, maar het is toch mooi bijna 450 euro per jaar aan passief inkomen.

Waarom zou ik het niet doen?

Ten eerste zijn de advertentie-inkomsten helemaal niet zeker (vermoedelijk nemen ze zelfs af) en hetzelfde geldt voor het voortbestaan van infonu.nl. Als die website er ooit mee stopt, of een tanend bestaan gaat leiden, dan is mijn tijdsinvestering voor niets geweest. En die tijdsinvestering is gigantisch: een artikel schrijven kost me – inclusief research – gauw anderhalf tot twee uur. Daarbij: het is niet helemaal passief inkomen. Artikelen kunnen verouderen, dus enig onderhoud is wel noodzakelijk.

Focus op Project Lonica

Feit is dat ik nu eigenlijk wel iets beters heb te doen dan artikelen schrijven voor infonu.nl. Ik ben een bestaan als tekstschrijver aan het opbouwen. Ik wil nog heel veel leren over ondernemen, over moestuineren, over dieren houden. Ik wil beter Spaans leren spreken. Ik heb nog heel veel uitzoekwerk liggen voor mijn emigratie. Mijn focus ligt – kort gezegd – op Project Lonica.

En toch… de kans bestaat dat infonu.nl nog wel even blijft als projectje on the side. Als ik tijd over heb (dat is nu al anderhalve maand niet meer voorgekomen). En de zoektocht naar alternatieve online inkomstenbronnen is serieus. Tips? Meningen? Ze zijn welkom!

2 Comments

 1. Gerlinde 6 december 2016 at 21:20

  Begreep dat je bij infonu ook nog eens moeite moet doen om je artikelen hoog te houden, door aanpassen / meer schrijven / etc omdat ze anders in het grote infonuarchief wegzakken…
  Ken je textbroker? Dat heb ik een tijdje gedaan. Betaalde best goed en best leuk om te doen. Ik heb er nu weinig tijd voor om reden die jij noemt: een artikel schrijven over een onderwerp waar ik kennis van heb is zo gedaan, maar als ik moet gaan schrijven over de voordelen van pneumatische boorhamers, dan moet ik even bijgepraat worden.

  Je andere links ga ik eens bekijken. Italki klinkt ook leuk om te doen!

  Reply
  1. Lonneke 6 december 2016 at 23:18

   De populariteit van de artikelen op infonu.nl verschilt enorm. Het belangrijkste is dat ze via Google komen bovendrijven, de site zelf is een enorm groot archief waar alles in verdwijnt inderdaad.

   Goed dat je me herinnert aan het bestaan van textbroker. Nooit echt in verdiept, maar weleens van gehoord. Ga ik naar kijken!

   Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *