Ik ben ondernemer

ondernemerDie titel van deze blogpost, ik vind hem dus bijster cool hè? Als iemand niet had verwacht dat ik nog eens ondernemer zou worden, dan was ik het wel.

En ik weet best dat ik als ondernemer nog niet zonder zijwieltjes fiets, dat ik nog heel veel moet en wil leren en dat ik vast nog weleens ga vallen, maar ik denk dat het me uiteindelijk wel gaat lukken.

En ik vind het dus bijster leuk hè?

Ondernemer voor de Belastingdienst

In februari 2016 schreef ik mijn tekstbedrijf in bij de Kamer van Koophandel en nu krijg ik dus de titel ‘ondernemer’ van de Belastingdienst. Ze weten het nog niet, maar ze gaan het vanzelf merken als ik mijn aangifte over 2016 invul. Dat heb ik te danken aan Mirjam Bos, die me heeft geadviseerd over een aantal fiscale zaken. Ik ging er eigenlijk zomaar vanuit dat ik dit jaar nog ‘resultaatgenieter’ zou zijn – leuker kunnen we het niet maken – iemand die inkomsten heeft naast een vaste baan.

‘Ben je gek,’ zei Mirjam, ‘je bent gewoon een ondernemer hoor!’ En dat vond ik dus best cool klinken. Dit zijn een aantal van die criteria waar de Belastingdienst naar kijkt:

 • Heb je een omzet van minstens €5.000 en maak je winst?
 • Werk je echt zelfstandig? Of is er een gezagsverhouding tussen je opdrachtgever en jou?
 • Steek je substantieel tijd in je onderneming en levert die tijd je voldoende rendement op?
 • Heb je minstens drie opdrachtgevers?
 • Presenteer je jezelf naar buiten als bedrijf? Heb je bijvoorbeeld een website en visitekaartjes?

Ik kan er allemaal een vinkje achter zetten. En omdat je mijlpalen moet vieren, bij deze!

2017: Ondernemer zonder zijwieltjes

Zijwieltjes dus. Om precies te zijn, het inkomen dat ik nu nog naast Lonica Tekst in loondienst verdien. Dat houdt op in de loop van 2017. Ik heb nog ruim een halfjaar de tijd om van mijn werk als tekstschrijver mijn hoofdinkomen te maken. Een flinke klus! De laatste twee maanden heb ik vrijwel al mijn tijd gestopt in het succesvol afronden van mijn tekstopdracht voor het ministerie van BZK. Op 23 december moet het af zijn, dus vanaf de kerstvakantie kan ik weer eens echt tijd in mijn onderneming stopppen, te beginnen met een plan voor 2017. Mocht daar in januari meteen weer een nieuwe tekstopdracht doorheen fietsen, dan pas ik daar natuurlijk met alle plezier weer een mouw aan.

Ondernemen als digitale nomade

In het plan komen in ieder geval stappen te staan richting het werken als digitale nomade. Of ik vanaf augustus 2017 nou in een huisje op het Asturiaanse platteland zit of eerst nog een tijdje rond ga reizen, mijn werk als tekstschrijver gaat dan gewoon door. Voor mijn opdrachtgevers moet het niets uitmaken of ik ze teksten of eindredactie lever vanuit een druk café in Oviedo, of vanuit een hooiberg. De kwaliteit is hetzelfde en een deadline is een deadline. Maar als ondernemer is het natuurlijk wel een andere tak van sport. Hoe ga ik acquireren op afstand? Gunnen opdrachtgevers het me, dat ik niet bij ze in de buurt ben? Welke opdrachten gaan prima op afstand en welke opdrachten zijn hier minder geschikt voor? Dat hoop ik in 2017 verder te ontdekken. Zin in!

Maar straks dus eerst nog even die belastingformulieren invullen. Zelfs daar heb ik eigenlijk best zin in.

7 Comments

 1. Mr FOB 14 december 2016 at 11:28

  De dagen zijn nog niet eens aan het lengen, maar je hebt al een flinke moodswing te pakken ;-). F**k het donkere seizoen, lang leve het ondernemerschap!

  Reply
  1. Lonneke 14 december 2016 at 11:58

   :-)) We houden de moed erin hè!

   Reply
 2. Sjoukje - meergeldminderstress.nl 14 december 2016 at 20:18

  Leuk he, die zin! Ik ben ondernemer! Heel cool!

  Ik dacht dat er nog wel meer criteria waren, bijvoorbeeld hoeveel uren je gewerkt hebt en of dat meer of minder is dan het aantal uur in loondienst. Ik heb het vandaag uitgerekend, ik heb nu 615 uur in mijn onderneming (inclusief blog) gestopt. Lang niet genoeg dus. Maar goed, ik heb ook nog zo goed als niets verdiend, dus dat maakt ook niet uit. Volgend jaar ga ik hopelijk genieten van al die mooie startersvoordelen!

  Reply
  1. Lonneke 14 december 2016 at 22:58

   Er zijn inderdaad nog een paar criteria, maar dat urencriterium gaat inderdaad over startersvoordelen. Ik was daarmee ook in de war, waardoor ik dus dacht dat ik ‘resultaatgenieter’ was. Ik ga in 2017 ook voor het urencriterium!

   Reply
 3. Rob 16 december 2016 at 20:32

  Jee. Hoop niet dat de VVD nu plotseling aantrekkelijker voor je begint te worden😉

  Reply
  1. Lonneke 16 december 2016 at 21:01

   Ik ben een ondernemer met idealen 🙂

   Reply
 4. Huiselijk genoegen 17 december 2016 at 21:42

  Érg cool. Gefeliciteerd!

  Dit soort stappen zijn spannend en erg leuk. Ben benieuwd wat het je gaat brengen.
  Voor mij wordt het ook een spannend jaar: ik stop met werken en wordt hopelijk nog eens moeder. En wie weet…. ook nog een eigen bedrijf…

  Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *