Financiële onafhankelijkheid

Ik realiseer me dat ik nog nooit echt een fatsoenlijke blog over financiële onafhankelijkheid heb geschreven. En dat is best gek, want de gedachte achter financiële onafhankelijkheid is een belangrijke inspiratiebron voor Project Lonica.

Cocktails, zwembaden en afgedankte olifanten

Nooit meer hoeven werken voor je geld. Bij financiële onafhankelijkheid denken veel mensen aan loterijwinnaars en miljonairs. Nippend aan een cocktail, dobberend in je eigen zwembad. Wachtend op de nieuwe aankopen van je personal shopper. Benieuwd naar wat de kok vanavond weer voor een exquise gerechten heeft bereid. Er lijkt me geen reet aan.

De meeste mensen die financiële onafhankelijkheid nastreven, vinden tijd belangrijker dan geld. Ze hebben niet allerlei onnodige materiële behoeftes waar ze geld voor moeten verdienen, maar willen hun leven zoveel mogelijk besteden aan waardevolle en zinvolle dingen. Bijvoorbeeld aan het verzorgen van afgedankte olifanten.

De weg naar financiële onafhankelijkheid

Het kale recept is bijster simpel: je uitgaven zo laag mogelijk houden en het geld dat je elke maand overhoudt laten groeien. Bijvoorbeeld door het te beleggen of door af te lossen op je hypotheek. Hoe groter het verschil tussen je inkomsten en je uitgaven (in positieve zin dus), hoe minder tijd je nodig hebt om financieel onafhankelijk te worden. Maar daar ga ik nu niet over uitweiden. Er zijn mensen die daar veel slimmere dingen over kunnen zeggen. Google maar op early retirement, savings rate en mustachians en zo.

Gedeeltelijke financiële onafhankelijkheid

Ik werd door een blog van Financieel Vrij weer even herinnerd aan wat ik echt interessant vind aan financiële onafhankelijkheid. De blog gaat over gedeeltelijke financiële onafhankelijkheid: de vrijheid om zelf te kunnen kiezen waarmee je je geld verdient. Doen wat je graag doet. Doen wat je zinvol vindt. En daar dan voldoende geld voor betaald krijgen om jezelf van een inkomen te kunnen voorzien. Geen inkomen waar je zwembaden en cocktails van kunt betalen, maar wel alle basale dingen die nodig zijn om van te kunnen leven. En zo kom ik op mijn eigen definitie:

Financiële onafhankelijkheid à la Project Lonica: de vrijheid om te doen wat je graag doet

Werken om nooit meer te werken

Zo wordt het ineens weer overzichtelijk. Dan weet ik weer waarom ik niet hoef uit te rekenen hoe lang ik nog moet werken om nooit meer te hoeven werken. Dat is mijn doel helemaal niet. Ik wil tekstklussen aannemen omdat ik graag schrijf. Ik wil trainingen geven omdat ik het geweldig vind om mensen te zien groeien. Ik wil in Spanje een vakantiehuisje verhuren omdat ik het leuk vind om andere mensen te ontvangen. Dat is toch gaaf? Geld verdienen met de dingen die je leuk vindt om te doen?

Tijd over

En omdat ik verder weinig materiële wensen heb, hoef ik helemaal niet zo heel veel geld te verdienen. Daardoor hou ik tijd over voor andere dingen die ik graag doe. In mijn eentje een lange wandeling maken, blogs schrijven, bier brouwen, grote pannen soep maken, dieren verzorgen, moestuinieren, Engelse les geven aan mensen in het dorp, buiten onder de sterren ouwehoeren over het leven (met een drankje erbij).

Dát is voor mij financiële onafhankelijkheid. Een mooi streven…

12 Comments

 1. Martin 27 september 2016 at 08:06

  Klinkt mooi, en inspirerend! Mijn huidige maandje Hongarije heeft een passie opnieuw in me wakker gemaakt die misschien ook wel in bovenstaande plaaatje past. Door een verdwaalde opmerking van mijn host over weegbree, ben ik in de kruiden terecht gekomen, en daar vanuit in het fourageren in de natuur. Veel verder dan weegbree, paardensla, brandnetels en rozenbottels ben ik nog niet gekomen, maar ik ben wel enthousiast! T maakt mn keuken interessanter, mn lichaam gezonder, en mn financien onafhankelijker! Misschien ook iets voor jou? Groeit hop in t wild in Asturias? 😉

  Reply
  1. Lonneke 27 september 2016 at 08:14

   Ha, die past zeker in het plaatje! Tegen de tijd dat ik in Spanje woon, ga ik graag bij je in de leer. Haha, hop groeit niet in het wild, maar aan hop gaan verbouwen zit ik weleens te denken. Is nog best lastig. Kieskeurig plantje en ze worden vijf meter hoog… Zo gaaf trouwens dat jij je droom al aan het leven bent!

   Reply
 2. Gerlinde 27 september 2016 at 08:59

  Het idee van genoeg geld verdienen om met vervroegd pensioen te kunnen gaan klinkt leuk maar is voor veel mensen best lastig. Het legt ook een enorme druk op je, als dat is wat je wil. Althans, zo komen de blogs over savingrates en allerlei percentages op me over.
  Wij kiezen ervoor om veel zelf te maken, weinig te kopen en vooral te genieten van gratis of goedkope dingen. Lekker hoor, op je 40 jaar oude bootje dat je zelf opknapt een zelfgebrouwen biertje drinken 🙂 Ons banksaldo groeit langzaam, we zien wel hoe het zal lopen.

  Reply
  1. Lonneke 27 september 2016 at 14:06

   Klinkt goed! Ik geloof dus ook dat het uitstekend hand in hand kan gaan: consuminderen én genieten van het leven.

   Reply
 3. Team CF 27 september 2016 at 10:43

  “Bijvoorbeeld aan het verzorgen van afgedankte olifanten.”, kijk die had ik niet zien aankomen. Maar vind het wel leuk!
  Succes met het opbouwen van voldoende vermogen/inkomsten bronnen om je FO status te behalen.

  P.s. bier brouwen is idd heel leuk. Aardig wat liters al gemaakt. Maar sinds terugkomst naar Nederland hebben we er helaas geen ruimte/tijd meer voor. Bier is hier ook zo goedkoop dat het eigenlijk de moeite niet loont, je moet het echt doen omdat je het leuk/lekkerder vindt.

  Reply
  1. Lonneke 27 september 2016 at 14:07

   Nóg een bierbrouwer, wat leuk! Het bier dat ik lekker vind is niet zo goedkoop. Maar ik brouw met name omdat ik het leuk vind.

   Reply
 4. Sjoukje - meergeldminderstress.nl 27 september 2016 at 13:29

  Hele goede blog! Ik wil hier binnenkort ook graag weer eens over schrijven. Het is soms lastig om te onthouden, zowel voor mensen om me heen als stiekem ook wel eens voor mezelf: het gaat niet om het geld! Het gaat om de vrijheid.

  Reply
  1. Lonneke 27 september 2016 at 14:11

   Ja hè? Soms zou ik het ook bijna vergeten. Maar dit is waarom ik doorploegen tot een ‘echte’ FO-status in mijn geval niet interessant vind. Ik wil best blijven werken, graag zelfs. Maar dan wel werk dat ik zinvol, nuttig en leuk vind om te doen. En dan ook nog tijd overhouden voor alle andere dingen die ik zinvol, nuttig en leuk vind om te doen die geen geld opleveren.

   Reply
 5. Mr FOB 27 september 2016 at 20:50

  Dat heb je mooi verwoord. Al die luxe onzin boeit me ook voor geen meter. Tijd kunnen besteden aan zinvolle en waardevolle dingen, dat is ook financiële onafhankelijkheid voor mij. Reken wel graag uit wat ik nodig heb om niet meer te hoeven werken, omdat ik graag de vrijheid wil hebben om echt geen geld te hoeven krijgen voor wat ik doe. Dat haalt er voor mij juist druk af. En omdat ik techneut ben, reken graag dingen uit.

  Reply
 6. Bloggelientje 3 oktober 2016 at 06:40

  Ik vind dat een hele mooie definitie van financiële onafhankelijkheid. De vrijheid om je leven in te richten zoals jij dat wilt. Een prachtig streven!

  Reply
 7. Henk Verstraten 6 maart 2017 at 13:29

  In mijn optiek is financiële onafhankelijkheid dat je niet afhankelijk bent van iemand anders geld, bijvoorbeeld van je partner. Als je de loterij wint en nooit meer hoeft te werken is dat natuurlijk ook een vorm van onafhankelijkheid maar dat komt zeer weinig voor.

  Reply
  1. Lonneke 6 maart 2017 at 19:11

   Dat is inderdaad een andere definitie van financiële onafhankelijkheid. Om nooit meer te hoeven werken is de loterij winnen niet de enige route. Het is een kwestie van zorgen dat je inkomsten substantieel hoger zijn dan je uitgaven en veel geduld.

   Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *