86.400

86.400Laatst wilde iemand elke dag 86.400 euro op mijn rekening storten. Het bleek natuurlijk net even anders te zitten, maar het zette me wel aan het denken.

Iets met mediteren, plannen maken en routine.

Bij dat fijne congres van Tekstnet van laatst werd de openingslezing gegeven door Marcel van Driel, schrijver van het boek Waanzinnige Plannen. En laat dat nou net het boek zijn dat voor mij een grote inspiratiebron is geweest toen ik een jaar geleden met Project Lonica begon.

Elke dag 86.400 euro

Marcel van Driel deed de zaal het aanbod om elke dag 86.400 euro op onze bankrekening te storten. We mochten ermee doen wat we wilden, maar aan het eind van de dag verviel het bedrag. De kans was wel heel groot dat we de volgende dag opnieuw 86.400 euro zouden ontvangen.

Nou, daar had de zaal wel oren naar.

Die 86.400 kregen we ook, zei Marcel, elke dag opnieuw. Alleen zijn het 86.400 seconden. Zoveel passen er in een dag. Iedereen krijg ze, elke dag weer, zolang ie leeft. En we krijgen ook allemaal precies hetzelfde, niemand krijgt meer of minder.

De vraag was of we met die 86.400 seconden net zo weloverwogen omgingen als we met 86.400 euro zouden doen. Dat was een retorische vraag natuurlijk. Marcel, een avondmens, staat elke dag tussen 5.00 en 5.30 uur op. Dan gaat hij mediteren en andere nuttige dingen doen.

Zinloze tijd

De boodschap aan ons: hou eens bij waar je je tijd op een dag aan besteedt en kijk dan wat er allemaal onzin is (Facebook checken, tv kijken, whatsappen, twitter checken, bedenken dat je eigenlijk nodig zou moeten stofzuigen, e-mail checken, doelloos surfen op internet, Facebook checken…). Als je die tijd besteedt aan wat je het liefste doet, maak je een wereld van verschil. Marcel schreef het liefste boeken en hij had bedacht dat een extra halfuur schrijven per dag hem een boek per jaar zou schelen.

Geroutineerd lummelen

Zijn mantra: routine. Doe iets (1.000 woorden schrijven, mediteren, 100 keer opdrukken) consequent elke dag, zonder je af te vragen of je er zin in hebt. Na 66 dagen is het een gewoonte. Simple comme bonjour. Het makkelijkste is als je iets elke dag op hetzelfde tijdstip doet. Zoals om 5.00 uur opstaan.

En ik haat routine dus hè?

Verder is volgens mij allang bewezen dat lummelen en doelloos je tijd verprutsen heel nuttig is. Gewoon een beetje ontspannen lanterfanten. Maar goed, ik snap ook wel wat Marcel bedoelt. Er zit veel ruis in een gemiddelde dag en als lummelen is wat ik het liefste doe, dan mag het weer wél. Als ik dan maar geroutineerd lummel.

Er is altijd tijd

De stelling van Marcel van Driel: als iets maar belangrijk genoeg is, vind je er altijd tijd voor. En dat ben ik helemaal met hem eens. Het komt nu eigenlijk ook best van pas om meer opbrengst uit mijn tijd te halen. Ik ben namelijk mijn Plan gaan zitten uitwerken en heb ook braaf een aantal ambitieuze doelen in een tijdlijn zitten plotten. Als ik mijn doelen wil halen, moet ik naar schatting twee uur per dag aan tijd vinden. Elke dag. En ik weet dat dit makkelijk kan. Mákkelijk.

Ik moet het alleen nog even doen. En het 66 dagen volhouden. Dus.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *