Het ontstellend grote effect van bezuinigen op vaste lasten

GeldHet is zomervakantie, dus ik deel tussendoor even het geheim met jullie dat doorgewinterde bespaarders allang kennen. Als je aan het eind van de maand meer geld wilt overhouden, is het veel makkelijker om je uitgaven te verlagen dan om je inkomsten te verhogen. Dat scheelt echt een slok op een borrel! Helemaal als je het op je vaste lasten doet. Het levert je elke maand extra geld op en je merkt er eigenlijk niks van.

Ik heb voor de grap eens gekeken wat ik de afgelopen tien maanden op een aantal vaste lasten heb bespaard. En gewoon omdat het leuk is, ben ik even verder gaan rekenen. En tadaa, ik kan er drie jaar eerder van met pensioen!

Nibud Persoonlijk Budgetadvies

Het Nibud heeft een handige tool waarmee je je eigen uitgaven kunt vergelijken met andere mensen in ongeveer dezelfde inkomens-  en gezinssituatie: het Nibud Persoonlijk Budgetadvies. Mijn vaste lasten blijken op alle posten lager te zijn dan gemiddeld. Ik heb een aantal van mijn vaste lasten van augustus 2016 eens vergeleken met die van oktober 2015, toen ik met besparen begon.

Hypotheek: – €33,13 per maand

Gerealiseerd door extra aflossingen. Het levert netto meer op dan op een spaarrekening, mede omdat je over je huis geen vermogensbelasting van 1,2% betaalt en over je spaargeld (boven €24.437) wel. Over geld waarmee je op je hypotheekschuld aflost, kun je niet meer beschikken. In mijn geval is dat niet zo’n probleem, omdat ik om mijn plannen te realiseren mijn huis zal moeten verkopen.

Zorgverzekering: – €29,29 per maand

Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik een gezond lijf heb, dus ik heb dit jaar voor het eerst gekozen voor maximaal eigen risico. Dat is bij mij in 2016 dus niet 375 euro, maar 875 euro. Daarmee krijg je korting op je maandelijkse premie. Ik heb uitgerekend dat ik pas onvoordeliger uit ben als ik dit jaar meer dan 615 euro van mijn eigen risico verbruik. Ik neem dus een risico van maximaal 260 euro.

Daarnaast heb ik de tandartsverzekering eruit gegooid. Op advies van de tandarts, nota bene. Ik ging eens rekenen en ze had gelijk: onder normale omstandigheden is de premie voor een tandartsverzekering bijna altijd onvoordelig. Dat betekent wel dat ik de jaarlijkse controle en eventuele behandelingen zelf moet betalen, dus eigenlijk is mijn besparing iets lager.

Gas en elektriciteit: – €13,00 per maand

Simpelweg door over te stappen van Nuon naar Greenchoice. Jaarlijks overstappen loont altijd. Ik vind groene energie echter minstens even belangrijk, dus waarschijnlijk blijf ik voorlopig bij Greenchoice.

TV-aansluiting: – €12,00 per maand

Ik heb mijn tv-abonnement opgezegd. Ik keek in de praktijk maar heel weinig en vond het steeds meer zonde van mijn tijd. De tv zelf heeft ook nog 70 euro opgeleverd. En mijn huiskamer is er helemaal zen van geworden.

Drie jaar eerder met pensioen

Met bovenstaand rijtje bespaar ik ten opzichte van oktober vorig jaar maar liefst €87,42 per maand. Dat is €1.049,04 per jaar! Als ik een rendement van 4% reken (dat is voor beleggen vrij conservatief), heb ik over tien jaar €12.804 euro over. Na 25 jaar is dit bedrag gegroeid tot maar liefst €44.415. Als ik er een beetje zuinig van leef, kan ik op dat moment met pensioen in plaats van drie jaar later!

Achtste wereldwonder

Natuurlijk zitten er aan bovenstaande berekening allerlei haken en ogen. Misschien haal ik wel geen rendement van 4%. Misschien stijgen de energiekosten wel. Of de hypotheekrente. Misschien blijf ik niet zo gezond als ik nu ben. En sowieso blijf ik niet nog 25 jaar verdienen wat ik nu verdien. Maar het ding blijft: besparen op terugkerende kosten levert ontstellend veel op! Dat komt door het langetermijneffect en het rente-op-rente effect, dat door Einstein het achtste wereldwonder werd genoemd.

Dit zijn nog maar enkele besparingsposten. Tel uit je winst als je nog veel meer bezuinigingsmogelijkheden vindt! En dit is dus precies het principe dat mensen die naar financiële onafhankelijkheid streven consequent en langdurig toepassen. Maak het verschil tussen je inkomsten en je uitgaven zo groot mogelijk (in positieve zin uiteraard) en zorg dat het geld dat je overhoudt ‘voor je aan het werk gaat’.

Ik vermoed dat er nog wel een vervolg op deze blogpost gaat komen. Er is nog zoveel meer om maandelijks op te bezuinigen…

5 Comments

 1. A;ice 5 augustus 2016 at 12:24

  Leuk hoor Lon. Een aantal dingen doen we al: tandarts hebben we al lang niet meer in de verzekering. Andere leverancier energie bespaart ons geen kosten, vanwege het feit, dat wij alleen maar de elektriciteitsenergie kunnen wijzigen.
  Hypotheekverlaging hebben we. Eigen risico zorgverzekering is voor ons niet toepasbaar.
  T.v. willen we niet kwijt. Zo je ziet, we komen aardig in de richting! mama

  Reply
  1. Lonneke 5 augustus 2016 at 18:30

   Jullie hoeven niet te besparen hè mam, jullie mogen gewoon lekker je geld opmaken!

   Reply
 2. Ilse van Kreanimo 6 augustus 2016 at 16:55

  Toen ik een jaartje thuis ben geweest met loopbaanonderbreking heb ik ook bespaard door mijn gsm abonnement te veranderen van proximus naar Mobile vikings.
  Ik ging terug winkelen in budget winkels, ging vaker naar de kringwinkel en ik heb abonnementen op tijdschriften en dergelijke afgezegd.

  Reply
 3. Sjoukje - meergeldminderstress.nl 7 augustus 2016 at 23:27

  Hee, wat leuk om te zien, deze besparingen zo opgeteld. Ik word hier ook altijd zo blij van. Ben ook heel benieuwd naar het vervolg!

  Reply
 4. Leroy 22 augustus 2016 at 11:26

  Niet alleen Greenchoice heeft groene energie en ook niet eens 100% groene energie

  Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *