Project Vegan (ik doe ook maar mijn best)

Deze week is Project Vegan begonnen. Drie dagen per week veganistisch eten. Er was wat creativiteit en gepuzzel voor nodig, maar achter week 1 kan een vinkje. Hoed af voor de 100% veganisten.

O, en dit is een ik-gris-zaterdag-op-weg-naar-huis-snel-even-wat-mee-uit-de-supermarkt-en-dan-maak-ik-daar-zondag-wel-iets-van salade. Best lekker!

Dieronplezierig

Ik had onlangs beloofd iets aan mijn ecologische voetafdruk te doen. Een druppel op de gloeiende plaat natuurlijk. Maar ja, als iedereen zo redeneert verandert er nooit iets. En ik weet bovendien dat ik al een paar mensen heb geïnspireerd, dus dat zijn weer een paar druppels. En ja, ik vind ook dat er best wat op de voetafdruktest van het WNF af te dingen is, maar ik vond al langer dat ik eigenlijk vegan zou moeten gaan. Dierlijke producten zijn niet alleen reteslecht voor het milieu, maar ook erg onplezierig voor de dieren die ze moeten produceren. En dierenleed is een van de weinige dingen waar ik slecht van kan slapen. Ik kan het simpelweg niet aan mezelf uitleggen dat ik daaraan meewerk.

Kaas

Het leven is niet alleen maar leuk, soms moet je een offer brengen. Mijn grote zonde is kaas. Ik hou van kaas. Samen met goed bier en chocola staat kaas in mijn top-3 van dingen die je in je mond kunt stoppen (of gieten). Ik ben nog te verslaafd om het helemaal te laten staan, maar drastisch minder kan wel en dan zoveel mogelijk kaas van dieren die het nog redelijk leuk hebben. Maar eerst nog even de overheerlijke stinkkaasjes opmaken die ik vorige week in de hallen van Montpellier heb gekocht (waar ik met het vliegtuig naartoe ben geweest)…

Mijn eerste vegan dagen

Maar goed, deze week ben ik dus maandag, woensdag en vrijdag vegan gegaan (ik heb om de een of andere reden moeite met het woord veganistisch, het klinkt too much, of teveel als vaginisme ofzo).

Het begon maandag bij het ontbijt al. Mijn favoriete ontbijtopties zijn óf (vegan) havermoutpap, óf kwark met fruit en noten. Maar ja, het is warm, dus pap staat me de laatste tijd wat tegen. En dus kocht ik Alpro Soya voor het maandagochtendontbijt. Dat is dus vies. Daar gooien ze suiker in! De lunch was een op internet uitgezochte salade van quinoa, rode biet, linzen, champignons, uien en walnoten. Prima, maar een beetje saai. Als avondeten besloot ik een succesnummer te maken: groene curry (ik kan heel lekker Thais koken). Het ging bijna mis met de quorn die ik uit het schap wilde pakken. Shit, kippeneiwit. Dan maar weer eens tempé, lang niet gegeten. Dat bleek dus best heel lekker te zijn, vondst gedaan!

Melkzuur

Ergens in de loop van de week besloot ik roggebrood te kopen voor de lunch (de bieten/linzensalade was na woensdag op). Help, daar zit melkzuur in! Dat kan niet goed zijn. Gelukkig blijkt er een vegan wiki te zijn. Er is wat debat over, maar blijkbaar wordt melkzuur niet van dierlijke producten gemaakt, maar is het een organische stof. Pfieuw, bijna geen lunch gehad vrijdag. Geen kaas erop natuurlijk, maar zoete pompoen hummus (goedgekeurd).

Bakstand

Een voordeel van vegan eten is dat je ’s avonds niet ongebreideld kunt snaaien. In bijna alle ongezonde zooi zit wel iets dierlijks (behalve pure chocola en naturel chips, ben ik al achter). Ik moet dus weer in de bakstand. Ik herinner me een heel lekker bananenbrood met quinoameel en dadels, maar ja, vind daar dan maar weer eens tijd voor. Voorlopig matig ik op mijn vegan dagen noodgedwongen met snaaien. En dat is eigenlijk een extra voordeel.

Gelukkig brouw ik veganistisch bier.

9 Comments

 1. Sjoukje - meergeldminderstress.nl 28 augustus 2016 at 20:32

  Ken je de boeken van Lisette Kreischer? Wij hebben vorig jaar (toen we vegetarisch gingen eten) haar boek Plantpower van mijn moeder gekregen. Dat is echt een heel leuk boek, met allerhande handige tips en weetjes. En ook heerlijk recepten. Na een hele winter alles daaruit koken waren we er een beetje op uit gegeten, maar nu hebben we er eigenlijk wel weer zin in. Er staan trouwens recepten per seizoen in, maar dat zijn er best wel weinig iedere keer, vandaar dat wij alles in de winter al een paar keer gemaakt hadden 🙂 We hebben ook haar andere boek gekocht toen (Wat de pot schaft), maar die vonden we veel minder goed.
  Onze dagelijkse havermoutpap stamt overigens nog wel uit die tijd. Heerlijk!

  Reply
  1. Lonneke 28 augustus 2016 at 20:38

   Nee, die kende ik nog niet. Heel fijn, de tips die ik hier en op Facebook krijg! Haha, jullie waren er op uit gegeten? Ik ga eens kijken. Ik weet best hoe het moet, maar wat inspiratie kan ik nog wel gebruiken. Ik zat zelf ook te denken aan How Not to Die van Michael Greger.

   Reply
   1. Sjoukje - meergeldminderstress.nl 29 augustus 2016 at 20:17

    Hahaha, ja erop uitgekeken maar dan met eten dus. 🙂 Ik moest echt even kijken wat er niet klopte aan die zin. Het is echt een heel leuk boek, je wordt er vast blij van. Ook met lekkere smoothies en zo.

    Reply
 2. VeggieMo 28 augustus 2016 at 21:59

  In oktober start de vegan challenge weer. Op http://www.veganchallenge.nl kun je info en recepten vinden. Het valt niet mee om van de een op de andere dag vegan te eten. Het is een proces en kaas wordt vaak als laatste pas weggelaten. Vegan en ongezond eten kan nog steeds, hoor 🙂 Er zijn genoeg soorten chips, snoep, koekjes en patat te vinden.
  Ik vind de recepten van Dreena Burton fijn. Ze heeft een fb pagina en een blog en veel recepten zijn online te vinden.
  Het Nederlandse blog http://www.vegetus.nl is ook heel leuk.
  Succes!
  Ik eet als flexitarier en vaak vegan.

  Reply
  1. Lonneke 28 augustus 2016 at 22:14

   Ha, nog meer tips, fijn! Dreena Burton is een bekende naam, die Nederlandse blog kende ik nog niet. Ik ga me nog maar even niet teveel verdiepen in hoe je ongezond vegan kunt eten… En ja, ik denk dat het bij mij ook wel flexivegan gaat worden. Dan kan ik af en toe nog zondigen met kaas en als ik in omstandigheden ben waarbij er geen vegan voedsel voor handen is. Eerst maar eens wennen met drie dagen per week.

   Reply
 3. Rita Zoomers 29 augustus 2016 at 18:50

  Hallo Lonneke,

  Knap dat je er zo met vegan bezig bent, maar…….. hoe krijg je nu alle noodzakelijke voedingsstoffen binnen. Vooral eiwitten lijkt me lastig en die heb je toch echt nodig. Je had deze reactie natuurlijk al wel van me verwacht.

  liefs

  Rita

  Reply
  1. Lonneke 29 augustus 2016 at 19:55

   Ha, eiwitten is zeker iets waar ik op moet letten. Ik eet dus veel peulvruchten, tofu en bijvoorbeeld quinoa. Vitamine B12 is lastig, maar dat probleem heb ik als vegetariër ook al, dus die slik ik af en toe bij.

   Reply
 4. Consuminderen 9 september 2016 at 08:28

  Kwaliteitsblog, je ziet de aandacht voor jouw blog er van af straalt. De titel spreekt voor zichzelf. Klasse.

  Reply
  1. Lonneke 9 september 2016 at 18:31

   Wow, wat een mooi compliment! Dankjewel!

   Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *