Crowdfunding, de gunfactor

Dit is een van de twee crowdfunding projecten waar ik in geïnvesteerd heb. Brouwerij Kees, een bierbrouwerij die is opgericht door een echte vakman, die zijn sporen in de bierwereld toen allang had verdiend.

Mijn andere investering zit – niet geheel toevallig – ook in een brouwerij: Oedipus Brewing. Jongens (mannen inmiddels) waar ik bewondering voor heb. Ze hebben zich met veel enthousiasme in een groot avontuur gestort. En ze blijken verdomde goed in wat ze doen.

Mijn dividend over het eerste jaar van Brouwerij Kees

De gunfactor

Toen ik in 2014 besloot om geld te investeren in crowdfunding projecten was ik nog helemaal niet bezig met Het Grote Plan of met geld besparen. Ik vond het gewoon leuk om deze twee brouwerijen te steunen. De mannen van Oedipus ken ik persoonlijk, van Kees wist ik dat hij heel lekker bier kan brouwen, omdat hij jarenlang meesterbrouwer bij Emelisse is geweest. Ik denk dat dit de beste motivatie is om mee te doen aan crowdfunding: omdat je vindt dat iemand een goed idee heeft, omdat je het iemand gunt en om je betrokken te voelen bij een project. De gunfactor is belangrijker dan de mogelijke opbrengst.

Risicovolle investering

In 2014 kreeg je gemiddeld nog een astronomische 1,4% rente op een spaarrekening. Ik heb het toen niet gedaan als alternatief om mijn geld beter te laten renderen. Crowdfunding is namelijk wel een echte risico-investering. Je helpt startende ondernemers aan kapitaal. Als het niet lukt wat ze van plan zijn, ben je je volledige investering kwijt. Daar staat tegenover dat de opbrengsten duidelijk hoger zijn dan op een spaarrekening.

Opbrengst

In beide projecten heb ik 500 euro geïnvesteerd. Een bedrag waar je niet rijk van gaat worden en ook niet arm als het misgaat. Bij Oedipus krijg ik na drie jaar 575 euro terug. Brouwerij Kees betaalt vijf jaar lang 125 euro uit. Daar is mijn 500 euro na 5 jaar dus 625 waard geworden (als alles goed gaat). Bij Oedipus kreeg ik bovendien een strippenkaart voor hun fijne tasting room en Kees stuurt elk jaar een mooie en unieke jubileumfles op als ‘dividend’.

Eigen crowdfunding project

Ik vind crowdfunding een mooie manier van financieren, omdat het betrokkenheid creërt en het projecten mogelijk maakt waar een grootbank nooit een lening voor zou verstrekken. Daarom denk ik er zelf ook weleens over. Het ligt het meest voor de hand om dit te doen met het vakantiehuisje. De kans is namelijk behoorlijk groot dat mijn eigen geld op gaat aan mijn eigen huis, een stukje grond en alle andere kosten die aan mijn emigratie vastzitten. Voor rentepercentages à la Oedipus en Kees ben ik waarschijnlijk te klein, maar je kunt als investeerder vast een interessante early bird boeking voor mijn huisje maken, met leuke extra’s zoals een koelkast gevuld met huisgebrouwen bier! Wie weet…

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *