Een beetje verliefd

wonen in spanjeZijn deze hobbithuisjes geen plaatjes? Dit zijn Green Magic Homes, prefabhuisjes onder een laag aarde. Duurzaam, ecovriendelijk en goed geïsoleerd: warm in de winter en koel in de zomer. Ik ben een beetje verliefd op ze geworden. Zou het niet gaaf zijn als mijn toekomstige gasten hierin zouden kunnen overnachten? Of misschien ga ik er zelf wel in wonen!

Wonen in Spanje

Hoe was het ook alweer? Ik wil een stukje grond kopen op het platteland. Niet in een dorp, maar erbuiten. Een open uitzicht met geen of weinig bebouwing is belangrijker dan de grootte van het stukje grond. Wat er in ieder geval op moet: een huisje voor mezelf, een vakantiehuisje voor anderen en een moestuin. En er moet ruimte zijn voor dieren. Er zijn twee opties: een lapje grond met een ruïne erop, of een leeg lapje. Het voordeel van een ruïne is dat het een bouwvergunning scheelt. Het voordeel van een leeg lapje is dat ik helemaal zelf kan kiezen waar ik ga bouwen en wat ik ga bouwen.

Locatie en financiering

Qua locatie zegt mijn hart: Asturias! Mijn verstand zegt: ga nou eerst eens wat uitgebreider rondkijken, ook in andere delen van Spanje. Ik weet nog niet of hart of hoofd het gaat winnen. Qua financiering is de keus simpel. Ik kan het alleen maar betalen als ik mijn appartement hier in Amsterdam verkoop. De overwaarde is meteen mijn budget. Een nieuwe hypotheek wil ik niet. Dat betekent dus ook dat ik pas precies weet wat mijn budget is als ik mijn huis heb verkocht.

Een niet al te tiny house

Ik vind de tiny house gedachte leuk. Wat doen we als we groter gaan wonen? Dan stouwen we al die extra ruimte vol met spullen. Maar zoveel spullen heeft een mens helemaal niet nodig. Bovendien wil ik overdag toch het liefste buiten zijn. Maar tiny houses zijn wel heel erg klein: meestal zo’n 15 tot 30 vierkante meter. De gedachte achter klein wonen is niet alleen dat je het met minder spullen af kan, maar ook zonder hypotheek. Dat betekent minder vaste lasten en minder afhankelijkheid. En daar ga ik graag voor. Maar dan eerder met een huisje van zo’n 60 à 70 vierkante meter. Cabañas heten die in Asturias.

Hobbithuisje

En dat hobbithuisje dan? Ik zou er zelf denk ik graag in wonen. Maar als het toch de ruïne wordt, dan zou het natuurlijk een prachtig vakantiehuisje kunnen zijn!

1 Comment

 1. Carolien Munneke 21 december 2016 at 23:05

  Hallo Lonica,

  Is dit misschien een goede tip voor je?
  In Asturias: for sale a “Lovely stone house, south-facing and with potential as a holiday home, situated on a large plot of land of 13000m2, that is partly available for further building.”

  Aangeboden op https://www.idealista.com/inmueble/27372143/

  Contact is mogelijk via die website
  of via E-mailadres henkoviedo@gmail.com

  Hartelijke groet,
  Carolien

  Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *