How does it feel to be rich?

Op mijn laatste avond in het ezelparadijs stond ik af te wassen in de magische keuken van Marleen. Kjer was aan het drogen. We hadden het over het leven.

‘How does it feel to be rich?’ vroeg Kjer.

Ik had eerder verteld dat er wat overwaarde op mijn huis zat en dat ik daarvan een stukje grond met een ruïne wilde kopen. In de ogen van de 20-jarige Kjer was ik daarmee rijk. Hij bezit zelf niets. Behalve wat versleten kledingstukken en een fiets.

Jonge inspiratie

Kjer en de 18-jarige Francesco zijn de twee meest inspirerende mensen die ik de afgelopen tijd ben tegengekomen. Francesco is veganist en Kjer is dat bijna. Ze hebben er allebei voor gekozen om voorlopig niet te gaan studeren of verder te leren. Ik heb er het volle vertrouwen in dat dit in hun geval een goede keus is. Zelden zoveel wijsheid gehoord uit zulke jonge mensen.

Francesco is fantastisch met dieren en met zijn pezige, kleine lijf beresterk. Hij spreekt vloeiend Portugees, Italiaans, Spaans en Engels. Hij is ook geïnteresseerd in Duits en Nederlands (ik kon het niet laten, tegen elke Nederlander die hij tegenkomt zegt hij nu ‘bijster mieters’…). Kjer is ongelooflijk handig en een fervent bomenklimmer. Hij bouwde zijn eigen boomhut op het terrein van Marleen, waar hij elke nacht in sliep. Zijn hangmat hing ergens op acht meter hoogte.

Minimalistische levensstijl

Kjer en Francesco hebben allebei gekozen voor een levensstijl waarin geld en bezit een zo klein mogelijke rol spelen. Ze zijn ervan overtuigd dat ervaringen en ontmoetingen belangrijker zijn en dat ze gelukkiger zijn zonder materiële zaken. Daarnaast willen ze de aarde zo min mogelijk belasten. En zo kwam ik tijdens de afwas met Kjer in gesprek over geld. Ik vertelde dat ik nog maar van de helft van mijn salaris leef en dat het me had verbaasd hoe makkelijk het was geweest om dat te realiseren. Daar in het ezelparadijs, met jongens als Kjer en Francesco, besefte ik dat het makkelijk nog van minder kan. En dat dit mijn droom nog dichterbij brengt.

Verantwoordelijkheid

How does it feel to be rich? Het is de eerste keer in mijn leven dat iemand dit aan me gevraagd heeft. Het verraste me, maar ik vond het perspectief interessant. De overwaarde op mijn huis is tot nu toe slechts fictief vermogen. Zelf vind mijn financiën en de vraag waar ik precies van ga leven de grootste puzzel van mijn plan, maar in de ogen van Kjer ben ik dus rijk.

Mijn antwoord op zijn vraag? Ik heb gezegd dat ik het een grote verantwoordelijkheid vind. Ik voel de plicht om het geld dat ik heb goed te besteden. Het is een vrijheid en een belasting. Bezit voelt ook als een last. Je kunt het kwijtraken. Ik besef dat het mij mogelijkheden biedt die anderen niet hebben. Maar echte waarde zit niet in materiële zaken. Ik kan het gebruiken om waardecreatie mogelijk te maken. Als ik het goed besteed. En daar puzzel ik voorlopig nog even op verder.

En Kjer? Hij gaf me zijn emailadres. Als ik mijn ruïne heb gekocht, dan komt hij graag helpen bouwen.

4 Comments

 1. Rita Zoomers 17 mei 2016 at 14:37

  Mooi verhaal, iets om over na te denken.

  Reply
 2. marleen 19 mei 2016 at 11:42

  Prachtig, Lon! Tonight when they come back from canooing I will translate it for them. i’m sure they will find it bijster mieters.

  Reply
  1. Lonneke 19 mei 2016 at 17:19

   Haha, ben benieuwd!

   Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *