Digitale Nomade

digital nomadHet is niet druk in de sidrería in Arriondas. Twee mannen zijn in gesprek aan de bar, een paar anderen kijken naar een voetbalwedstrijd. En ik zit er met Arek. We hebben allebei onze laptop opengeklapt. Allebei aan het werk. Een caña erbij. De tv en de Spaanse mannen bieden een perfect achtergrondgeluid om me te kunnen concentreren. Al kijk ik wel af en toe om me heen. Ik werk in een café! Heerlijk vind ik het!

Ik ben al een tijdje geïnspireerd door digitale nomaden. Mensen die alleen maar een laptop en een wifiverbinding nodig hebben om te kunnen werken. Hun opdrachtgevers zitten meestal ver weg. Op dit moment ben ik het boek Digital Nomads van Esther Jacobs en André Gussekloo aan het lezen. Er zijn steeds meer mensen die zo leven en werken, maar er zijn ook nog veel hindernissen te nemen. Hoe regel je het bijvoorbeeld met ziektekosten en belasting betalen, in welk land sta je ingeschreven? Het boek geeft veel praktische tips.

Digitale nomade met een vaste standplaats

Ik wil geen echte nomade worden, maar een digitale nomade met een vaste standplaats. Iemand die vanuit Spanje online werkt voor Nederlandse opdrachtgevers. Ik krijg hier in het ezelparadijs een klein voorproefje. Ik heb namelijk niet alleen in dat café zitten werken, maar ook vanmiddag tijdens de siësta, gewoon vanaf het matrasje waar ik op slaap, laptop op schoot en de hotspot op mijn telefoon aan. En daarna liep ik naar de stal om het avondeten voor dertig ezels klaar te maken. Weer vond ik het fijn om op deze manier te werken. Je niet hoeven afvragen wat je aan moet trekken naar je werk. Geen reistijd. Nadat ik klaar was, klapte ik mijn laptop dicht en liep zo de stal weer in. Meteen weer tussen de dieren, het stro, het gras en de bergen van Asturias!

6 Comments

 1. Rita Zoomers 11 mei 2016 at 20:09

  Leuk Lon, en mooi dat je het alvast kunt ervaren hoe het is als werk en privé zo door elkaar lopen. Ook hier zul je wel eens in je vrije tijd gestoord worden door je werk, maar op deze manier is het wel anders. Nog een paar fijne dagen en goede vlucht terug naar huis

  groetjes
  Rita

  Reply
 2. Jantine 18 mei 2016 at 11:57

  Het lijkt me heerlijk, digitale nomade zijn met een vaste standplaats. Niet afhankelijk zijn van waar je op dat moment bent of woont voor werk. Vanuit het buitenland kunnen werken, of gewoon vanuit dat lekker goedkope huurhuis in het oosten 😉

  Ooit wordt het veel normaler, denk ik. Ik duim vast mee dat het voor jou normaal gaat worden!

  Reply
 3. Maaike 3 juni 2016 at 18:54

  Ik zie dat je gaat emigreren, superspannend! Het lijkt mij ideaal om een digital nomad te kunnen zijn. Na jaren in het buitenland heb ik nooit echt een baan kunnen vinden die echt bij me past, dus het lijkt me ideaal om op deze manier te werken. Maar hoe je dat dan precies kunt vormgeven zodat het ook ècht succesvol is, dat is me nog een raadsel.

  Reply
  1. Lonneke 4 juni 2016 at 09:53

   Dat moet ik ook nog ontdekken hoor! Ik wil als tekstschrijver gaan werken voor Nederlandse opdrachtgevers en ben nu aan het proberen om dat vliegwiel aan de praat te krijgen. Ik denk niet dat dit een makkelijke weg is en ik denk ook zeker niet dat je er rijk van wordt, maar dat hoeft ook niet.

   Reply
  1. Lonneke 13 juli 2016 at 12:23

   Wat gaaf, Bram! Een doorgewinterde digitale nomade, heel inspirerend om te lezen! Ik ga jou ook volgen.

   Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *