Vuelta por España

De kans wordt steeds groter dat ik vóór mijn emigratie nog een vuelta por España ga doen, een rondje Spanje. Het kaartje hiernaast vat de aanleiding het beste samen. Het regent nogal veel in Asturias. Gemiddeld zo’n 1500 mm per jaar (Nederland: 800 mm). De temperaturen liggen er ietsje hoger dan in Nederland, maar niet spectaculair veel.

En ik hou dus enorm van zon en warmte hè?

Mooi weer

Iedereen denkt bij Spanje aan mooi weer. Als je zonnig en warm tenminste als mooi weer ziet. Ik ontmoet dus weleens verbaasde blikken als ik zeg dat ik naar Noord-Spanje wil en dat het daar veel regent en nauwelijks warmer is dan hier. ‘Why?!’ zie je ze denken. Als je dan toch gaat emigreren naar een Zuid-Europees land, ga dan ergens naartoe waar je bijna het hele jaar in korte broek kunt rondlopen. Daar zit veel in.

Ik heb hier al eens betoogd waarom ik naar Asturias wil (korte samenvatting: bergen, zee, groen, cultuur). Als er één reden is waarom ik het niet zou willen is dat het weer. Dat is wel een belangrijke factor. Daarbij: emigratie is geen kattenpis, dus een beetje zorgvuldig je bestemming uitkiezen kan geen kwaad. Heb ik de rest van Spanje niet te makkelijk afgeschreven?

Vrijwilligend door Spanje

En nu denk ik er dus sterk over om eerst nog een maand of acht kriskras door Spanje te trekken. Huis in Amsterdam verhuren en dan al vrijwilligend van plek naar plek. Er zijn geweldige peer to peer websites (zoals WWOOF, HelpX en WorkAway) waar vraag en aanbod bij elkaar komen. Vijf à zes uur per dag en vijf à zes dagen per week werken, in ruil voor kost en inwoning. Maar eigenlijk in ruil voor nog veel meer. Het lijkt me de ideale manier om nog veel te leren. Over moestuinieren, over boerderijdieren en over klussen bijvoorbeeld. En om mijn Spaans een enorme boost te geven. Tegelijkertijd zie ik op deze manier veel voorbeelden van anderen met vergelijkbare wensen. Hoe wonen en leven zij? Waar lopen ze tegenaan? Waar leven ze van? En misschien kom ik zo de plek tegen waarvan ik denk: hier wil ik wel wonen!

Deadline

In 2016 blijf ik sowieso nog in Nederland om geld te sparen en om Lonica Tekst op te bouwen. Wellicht in de loop van 2017. Januari 2018 zie ik als absolute deadline. Kijk, daar is ie zomaar: een deadline! Misschien schuif ik hem nog op naar voren, want januari 2018 duurt wel lang…

 

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *