Lonica Tekst

Eén van de Grote Vragen van mijn Grote Plan: waar ga ik van leven? Het zou natuurlijk heel gaaf zijn als ik dat ooit van het brouwen van bier kan doen, maar op dat pad heb ik nog heel veel te leren. Waarom blijf ik niet wat dichter bij het talent dat ik sowieso in huis heb? Iets waar ik ervaring in heb en wat ik leuk vind om te doen? Waarom ga ik niet aan de slag als tekstschrijver? In het Nederlands uiteraard, voor Nederlandse opdrachtgevers. Als digitale nomade met een vaste standplaats!

Volkskrant

Schrijven. Het is zeg maar echt mijn ding. Ik kon bijna eerder schrijven dan lopen (nu overdrijf ik: ik kon al lopen toen ik net 2 was, schrijven pas toen ik bijna 4 was). Ik schreef heel veel verhaaltjes op de lagere school (dat heette toen nog zo). Op de middelbare school zat ik in de schoolkrantredactie. Toen ik een jaar of zestien was, schreef ik een brief naar de Volkskrant. Als ik later een beetje serieuze stukken wilde schrijven, kon ik dan het beste naar de School voor de Journalistiek, of beter een universitaire studie volgen? (Keurige brief terug gehad: kon allebei.) Ergens in mijn studententijd stond er een column van me in diezelfde Volkskrant. Martin Bril was drie weken op vakantie en lezers mochten hem vervangen. Daarna ging het schrijven een andere kant op. Ik rolde het communicatievak in (en kwam er nooit meer uit). Veel persberichten, veel eindredactie, speeches, artikelen, ghostwriting. Pas een jaar of drie geleden pakte ik het schrijven ook weer als liefhebberij op. Ik volgde een aantal cursussen aan de Schrijversvakschool en deed mee aan een schrijfwedstrijd. Het leverde me mijn eerste publicatie op in een verhalenbundel. En nou ja, ik blog weleens. Dus ja, iets doen met tekst is best wel iets voor mij.

Tekstbureau

Zonder gekheid, met een tekstbureau blijf ik dicht bij mijn talent. Met een betrouwbare internetverbinding is dit ook op afstand te realiseren, verzekeren anderen mij. Het grote voordeel is bovendien dat ik zo’n tekstbureau in Nederland al kan opzetten. Nog voordat ik naar Spanje verhuis kan ik dus al ontdekken of dit inderdaad een haalbare optie is. Ik denk aan redactie- en eindredactiewerk, maar ook aan SEO tekstschrijven (search engine optimization, zorgen dat teksten beter vindbaar zijn op google) en bijvoorbeeld transcriberen (het uitschrijven van geluidsopnamen). Als ik voor twee à drie dagen werk vind, kan ik waarschijnlijk al in mijn onderhoud voorzien. Zo hou ik genoeg tijd over voor het opzetten van een eigen bierbrouwerij (en de moestuin en de dieren). Het klinkt nu allemaal veel simpeler dan ik het vind, maar het is zeker het uitproberen waard. Tips welkom!

 

 

 

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *