A-13: 80 punten

“Op zich goed bier. Mis klein beetje de fruitigheid van de hop. Er zit wel voldoende hop in (niet samentrekkend). Mooie moutigheid.”  Was getekend, de keurmeester van de Open Gildekampioenschappen 2015.

Woehoe! Mijn allereerste wedstrijdbier scoort 80 punten! Het commentaar van de keurmeester klinkt misschien niet heel uitbundig, maar 80 punten is best goed. Iedereen die lid is van een bierbrouwgilde kon aan deze wedstrijd meedoen. Wolter, een medelid van de Amsterdamse hobbybrouwvereniging De Bierkaai, stuurde het allerbeste bier van de 166 inzendingen in en werd met 91 punten winnaar van het OCK 2015.

Ik heb meegedaan in klasse A: lichte bieren met minder dan 6% alcohol (je hebt verder nog klasse B, C, D en V, de zogenaamde vrije klasse). In mijn klasse deden in totaal 44 bieren mee. Ik weet nog niet op welke plaats ik ben geëindigd, want de volledige uitslag staat nog niet online.* Ik heb wel al van mijn clubgenoten (die gisteravond bij de prijsuitreiking waren) begrepen dat ik met mijn 80 punten de tweede plaats bij De Bierkaai heb ingenomen. Maar misschien betekent dat wel dat onze club niet zo goed gescoord heeft…

Het gaat trouwens om het jubileumbier Tien. Het was eigenlijk mijn elfde brouwsel (brouwsel twaalf en dertien zitten inmiddels in het gistvat). Een simpel recept, gebrouwen met simpele middelen. Bijna een SMaSH (Single Malt Single Hop). Met de hand geschrote pale ale mout, Galena als bitterhop en Cascade als aromahop. Gebrouwen in een pan op het gasfornuis en vergist in de badkamer (een zogenaamde ‘ongecontroleerde vergisting’) met de Mangrove Jack US West Coast M44 korrelgist. Zo zie je maar, houtje-touwtje kom je nog een heel eind.

En nu: lekker verder brouwen!

* Inmiddels wel, een gedeelde 7e plaats in klasse A

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *