Ezelbier

Rosie versie 2 FloraTadaa, dit zijn Rosie en Flora! Rosie is vrij complex geworden, met een flinke bak groene thee, Simcoe hop, een Engelse gist en best wat alcohol. Flora is lichter uitgevallen, een frisbitter gevalletje met drie Amerikaanse hopsoorten.

Rosie en Flora slijten hun oude dag bij El Paraíso del Burro. Omdat ik daar zes weken een geweldige en betekenisvolle tijd heb gehad, wilde ik graag iets voor het Ezelparadijs terug doen. En zo bedacht ik het ezelbenefietbier. Toen ik weer terug in Nederland was, heb ik twee bieren gebrouwen voor vrienden en familie. In ruil voor dat bier vroeg ik een kleine donatie voor het Ezelparadijs: 2,50 euro per flesje.

Thuisbrouwer

Ik ben nog maar kort thuisbrouwer (alleen al daarom is het plan van een eigen brouwerij best absurd, maar dat is voor een andere blog). Op 20 december 2014 zetten Rob en ik voor het eerst de kookketel op het fornuis en werd Brouwerij Jut&Jul geboren. We brouwden een aantal maanden met veel lol en enthousiasme. Totdat ik op reis ging naar Santiago de Compostela en het Ezelparadijs. Toen ik weer terug was, was Rob inmiddels naar Aruba vertrokken en pakte ik in mijn eentje het brouwen weer op. Nu dus niet meer alleen maar voor de lol, maar met de ambitie om echt goed te worden in brouwen. Van de praktijk leer je het meest, dus één van mijn voornemens was om veel te gaan brouwen.

66 flesjes, 165 euro

En zo waren Rosie en Flora de eerste twee bieren die ik alleen maakte. Het was met Het Grote Plan in gedachten een perfecte eerste oefening: bier brouwen en het vervolgens ook nog ‘verkopen’. Dat laatste verliep boven verwachting. Flora was binnen 24 uur uitverkocht. Rosie sukkelde er iets achteraan, maar dat kwam omdat ik mijn vrienden en familie had gewaarschuwd dat zij wat heftiger was uitgevallen dan Flora. Het ging wel om bescheiden aantallen: van Rosie kon ik 40 flesjes bottelen, van Flora 32. Ik verkocht in totaal 66 flesjes, dus verdiende 165 euro voor het Ezelparadijs.

Met Rosie en Flora op pad

De distributie bracht een leuke extra: ontmoetingen met mensen die ik soms lang niet had gezien. Er gingen flesjes mee naar een kraamfeestje en een Tap Take Over, ik fietste met Rosie en Flora naar een studievriendin en ging vier uur later na een hele gezellige avond weer naar huis, er staan flesjes klaar voor een ‘ezeldiner’ met vrijwilligers, voor een saunabezoek… en vandaag leverde ik wat flesjes af voor een transport later deze week naar Aruba.

Verschillende mensen hebben gevraagd wanneer het volgende ezelbier wordt gebrouwen. Wie weet, er zijn nog 24 ezels die nog nooit op een bieretiket hebben gestaan…

1 Comment

  1. Martin 6 november 2015 at 12:45

    Rosie was heerlijk! Dat heftige viel best mee vond ik… Ik heb genoten! Flora komt vast vanavond op tafel… Goed begin van t weekend!

    Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *